składniki
• 1 Sos grzybowy staropolski
• Rosół drobiowy 2 kostki
• Ziarenka Smaku (do smaku)
• 700 g ziemniaków
• 200 g pieczarek
• 500 g mrożonego szpinaku
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka masła
• 100 ml słodkiej śmietany 12%
• 100 g startego żółtego sera
• pieprz
• 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
sposób przygotowania
Ziemniaki i pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry. Zagotować 0,75 litra wody z kostkami rosołowymi, wrzucić ziemniaki. Gotować 6 minut, wyjąć. Do tej samej wody włożyć pieczarki, zagotować, odsączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, dusić do odparowania płynu. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem śmietany. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać kolejno oprószając Ziarenkami Smaku i pieprzem: ziemniaki, pieczarki, połowę sosu, szpinak, połowę sera, ziemniaki, sos. Całość posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C przez 25-30 minut. Czas oczekiwania: 30 minut.
https://' target="_blank">