Ina, czy te ciastecza piecze sie bez proszku do piecznia?? bo w przepisie nic o nim nie ma....
bede piekła niedługo rafaello, a mam taki przepis, w który trzeba 9 białek i tylko 3 żółtka, wiec zostanie mi żóltek i pomyslałam, że może takie sliczne ciacha bym przy okazji upiekła :D :P 🙂
pozdrawiam sedecznie
ja tez robiłam pieguski z waszego przepisu - od razu z dwóch porcji :-( wyszło mi ich chyba ze 150 :-( :-(
bardzo dobre
szkoda tylko, ze mojego przepisu nikt nie chce wypróbować :-( a naprawde warto, bo podbiłam tymi ciachami serce mojego meża.....
pozdrawiam serdecznie
Witam!
pierwszy raz wypowiadam sie na tym forum, bo szalenie zaciekawił mnie ten przepis. jutro je upieke i podziele sie opinią :evil:
przy okazji przypomniałam sobie o moich ulubionych ciasteczkach, nazywaja się chocolate chips cookies (a my nazywamy je piegusy) i przepis pochodzi z ksiązki M. Łebkowskiego ciasta i desery. moze ktoś chiałby spróbować i takie, jak dla mnie bomba :grin: :P
chocolate chips cookies
składniki:
150 g mąki
125 g masła
125 g białego cukru
3 łyzki brązowego cukru
1 op. cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 g czekolady
50 g łuskanych orzechów włoskich
50 g płatków kukurydzianych
wykonanie:
Przesianą makę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajko ucieramy z białym i brązowym cukrem, a następnie z masłem i cukrem waniliowym. gdy cały cukier będzie roztarty dodajemy mąkę i płatki kukurydziane. czekolade i orzechy siekamy i mieszamy z ciastem. Łyzka nakładamy ciasto na blachę wyłozona 3 warstwamiu papieru do pieczenia. między ciasteczkami pozostawiamy odstepy równe ich średnicy. pieczemy 10-12 min w temp. 180 st. C
jak dla mnie to są ciutek za słodkie, ale poza tym niebo w gębie.....
polecam serdecznie!!