-
Postów
1972 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
9
Ostatnia wygrana Śliweczka w dniu 14 Października 2018
Użytkownicy przyznają Śliweczka punkty reputacji!
O Śliweczka
- Urodziny 24.08.1972
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
-
Lokalizacja
Podlasie
-
Zainteresowania
Kuchnia i książka
Ostatnie wizyty
21317 wyświetleń profilu
Osiągnięcia Śliweczka
-
Witaj Maragretko!!! Jak dobrze poczytać "stare" koleżanki :biggrin: Może razem bedziemy dukac?Zaczniesz dukana i bedziemy dietowac jak dawniej,ale było by fajnie... Szkoda że tak mało Was zaglada na to forum,chciałabym odbudowac nasze stare pogaduszki i wspieranie sie w dietowaniu,ale widzę że tu chyba nic nie da sie zrobic... Pozdrawiam
-
KOTLETY MIELONE Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 cebula przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz łyżka lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego (do kupienia w aptece) 1 jajko 3 szczypty czosnku granulowanego sos:1/2 kostki rosołowej drobiowej o obniżonej zawartości tłuszczu (kostka do smaku winiary) pół pęczka koperku pół szklanki wody 3 łyżki jogurtu naturalnego,gęstego łyżka lnu mielonego do zagęszczenia sosu Mięso wymieszać z posiekaną cebulką,jajkiem i przyprawami,usmażyć na teflonie. Wodę w garnuszku zagotować,rozpuścić w niej kostkę rosołową i zagęścić lnem rozmieszanym w odrobinie zimnej wody.Zdjąć z ognia.Dodać jogurt i szybko wymieszać rózgą.Wsypać koperek,wymieszać.Polać kotlety na talerzu.
-
Witaj Marudko. Jak ten czas leci,Wojtuś zaraz skończy 2 latka,a ja pamiętam jak chwaliłś nam sie że jesteż w ciąży :biggrin: U mnie dieta tez nie za dobrze.Zdarzają się grzeszki,ale staram się je potem "zgubić" i tak od 1 stycznia mam -15kg.Nie jest to szał,pamiętając jak szybko waga spadała w 2009 roku,ale zawsze to coś... Ja w walentynki piłam winko,bo mi mężuś moje ulubione kupił :wub: ,do tego kwiatki dostałam i było miło bo kolację romantyczną zrobiłam :wub: Mam nadzieję że będziecie sie odzywać,bo sama ze soba pisać nie będę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Również pozdrawiam.
-
Jest tu kto? :neutral:
-
KINDER MLECZNA KANAPKA CIASTO: 3 łyżki otrębów 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka serka homogenizowanego naturalnego słodzik do smaku 2 łyżeczki odtłuszczonego kakao MASA: serek homogenizowany (ilość dowolna) kilka kropel aromatu śmietankowego 2 łyżeczki żelatyny namoczone w odrobinie mleka i podgrzane do rozpuszczenia Upec cienki placek ciasta.Przekroić na pół.Posmarować serkiem (wlewając żelatynę do serka trzeba mocno mieszać żeby nie zrobiły się grudki z żelatyny).Przykryć drugą połówką ciasta.Przekroić dowolnie.
-
ZUPA KALAFIOROWA Z KLUSECZKAMI Kalafior (u mnie biały i zielony) 1 marchewka kawałek selera pół pietruszki posiekany koperek 2 suszone lub świeże listki lubczyku (nie koniecznie) kostka rosołowa (do smaku winiary-mniejsza zawartość tłuszczu i soli) jogurt grecki do zabielenia lub inny nie warzący się w gorącej zupie ewentualnie przyprawa warzywna lub sól ziele i listek laurowy do smaku KLUSECZKI: 1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej (przyznam szczerze że ja do kluseczek używam mąki kukurydzianej,wychodzą smaczniejsze i większe kluseczki. Zagotować wodę z kostką rosołową,wrzucić ziele i listek,następnie wrzucić rozdrobnione warzywa,gotować do miękkości (kalafior wrzucamy na końcu kiedy już pozostałe warzywa będą prawie miękkie).Jajko z mąką wymieszać dokładnie i wrzucić całe ciasto do zupy,po chwili zamieszać delikatnie żeby utworzyły się kluseczki.Zagotować.Wyłączyć.Zabielić jogurtem,posypać koperkiem.
-
KURCZAK NA KISZONEJ KAPUŚCIE Kawałki kurczaka (co kto lubi-u mnie udko) kiszona kapusta - niezbyt kwaśna mała cebulka pokrojona w kosteczkę troszkę przyprawy do kurczaka lub innej (jaką kto lubi) 3 krople oliwy Z kurczaka zdjąć skórę i wyciąć wszystkie tłuste części,posypać przyprawą do kurczaka (niezbyt mocno,ponieważ zawiera sól,a kapusta też jest słona)Kapustę pokroić na drobno i ewentualnie troszkę przepłukać żeby nie była zbyt kwaśna.Wymieszać z cebulą.Naczynie żaroodporne wysmarować 3 kroplami oliwy i wyłożyć kiszoną kapustę.Na kapuście ułożyć kawałki kurczaka i wstawić do piekarnika (temp.180 st) i piec aż kurczak będzie miękki.W czasie pieczenia podlewać odrobinką wody,żeby kapusta się nie przypaliła.
-
POMIDORY FASZEROWANE TUŃCZYKIEM 4 jednakowej wielkości pomidory 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 10 dag) 2 łyżki posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki albo koperku szczypiorek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka utartego chrzanu ze słoiczka 1 łyżka gęstego jogurtu sól biały pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzchy wyjąć miąższ i go posiekać. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Dodać do niego starty chrzan,jogurt, rzeżuchę.Doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do wydrążonych pomidorów.
-
SZASZŁYKI DROBIOWO - SEZAMOWE MARYNATA: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka wody 1 łyżka kurkumy lub curry 1 łyżka sosu sojowego pierś z kurczaka 2 łyżeczki sezamu Pierś pokroić w dużą kostkę.Składniki marynaty wymieszać,włożyć kurczaka i marynować ok.1 godz.Sezam uprażyć na suchej patelni.Pierś nadziewać na patyczki do szaszłyków,posypać sezamem i piec w piekarniku (ja piekłam na blaszce posmarowanej oliwą,ale można piec je na kratce z piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym - podlewając podczas pieczenia odrobiną wody) Czas pieczenia to około 15 minut w temp.180 st.
-
SPAGHETTI BOLOGNESE Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu ( u mnie 2 jaja,łyżka skrobi i 1/2 szkl.mleka) i pokroić w paseczki. Na patelni podsmażyć mielone mięso (u mnie z indyka),dodać posiekaną cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę (ok.1 ząbek)Kiedy cebulka się zeszkli dodać kilka posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem i dusić chwilkę.Doprawić solą,pieprzem,papryką ostrą,bazylią i oregano.Na pokrojone naleśniki wylać sos.Posypać natką pietruszki,serem,koperkiem lub innymi świeżymi ziołami.
-
KOTLECIKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE SEZAMOWYM Pierś kurczaka pokrojona w plasterki i lekko rozbita jak na kotlety ciasto: 1 jajko sól odrobina przyprawy do kurczaka (może być inna,np.curry) pieprz papryka (ostra lub słodka,zależy jaką kto lubi) łyżka skrobi kukurydzianej łyżka mleka w proszku odtłuszczonego (nie granulowanego ,bo ono ma dużo węglowodanów,ja kupuję mleko w proszku odtłuszczone instant) łyżka sezamu Składniki ciasta wymieszać dokładnie (ja to robię widelcem),kurczaka maczać w cieście i kłaść na rozgrzany teflon (ja smaruję patelnię kroplą oliwy) i na malutkim ogniu usmażyć kotleciki,az się zrumienią.
-
RYBA PIECZONA W RĘKAWIE Proste i smaczne danie nie tylko na obiad. Rybę oczyścić (mogą być filety)pokroić na kawałki,posypać ulubionymi ziołami (ja posypałam przyprawą do ryb,pieprzem cytrynowym i odrobiną ziół prowansalskich)Włożyć do rękawa przeznaczonego do pieczenia i piec w 180 st ok 30 min.Podawać z sosem np.jogurtowym lub pomidorowym.
-
SARNINA LUB WOŁOWINA W SOSIE CHRZANOWO-SEROWYM Kawałek chudego mięsa np.wołowego ( u mnie kawałek sarniny) łyżka skrobi kukurydzianej jogurt naturalny odrobina chrzanu plasterek odtłuszczonego żółtego sera sól,vegeta lub kostka rosołowa. Ugotować mięso z odrobiną soli,przyprawy typu vegeta lub kostki rosołowej (ja daję kostkę do smaku wołową winiary) Kiedy mięso będzie miękkie,wyjąć je z rosołu.łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuścić w odrobinie zimnej wody i zagęścić sos.Dodać odrobinę chrzanu (ja dałam zwykły ale może być np.chrzan wasabi),zabielić jogurtem greckim lub bałkańskim light.Wsypać pokrojony drobno plasterek odtłuszczonego sera żółtego (np.morski z biedronki)Wymieszać.Mięso ułożyć na talerzu,polać sosem.
-
KOTLETY Z JAJEK 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 3 łyżki otrębów (tradycyjnie-2 owsianych,1 pszennych) szczypiorek i koperek sól,pieprz Gotowane jajka zmielić lub dobrze rozgnieść (można użyć blendera),dodać surowe jajko,suche otręby,posiekany szczypiorek i koperek,doprawić solą i pieprzem.Smażyć na przetartym kroplą oliwy teflonie.
-
ŻOŁĄDKI KURZE W GALARECIE Żołądki kurze oczyścic i ugotować do miękkości razem z marchewką (tylko kiedy mamy dni warzywne),zielem angielskim,solą,połową obranej cebuli,kostką rosołową drobiową (kostka do smaku z obniżoną zawartością soli i tłuszczu) i odrobiną sosu sojowego. Po ugotowaniu żołądki pokroić na drobne kawałeczki,a marchewkę w półplasterki.Wywar przecedzić i dodac namoczoną wcześniej żelatynę (ilość jak na opakowaniu)Doprawić solą i pieprzem (ja daję duuuużo pieprzu.Wymieszać.Ułożyć żołądki w pojemniczkach i zalać wywarem z żelatyną.Odstawić do zastygnięcia.Można wcześniej na dnie naczynek ułożyć np.ugotowane plastry jajka. Podawać polane sokiem z cytryny.