przepis dostałam od Mojej koleżanki, "przytargała" go z Niemiec,
robiłam go już kilka razy a zaspokaja gust nawet najbardziej wybrednych degustatorów ...
składniki:
ciasto ucierane:
1/2 kostki margaryny,
10 dag cukru,
1 op. cukru waniliowego,
2 łyżki wody,
4 żółtka,
15 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
beza:
4 białka,
15 dag cukru pudru,
ew. kilka kropel soku z cytryny,
bita śmietana:
300 ml śmietanki 30%,
2 łyżeczki cukru pudru,
1 op. śmietan-fix-u,
nadzienie:
owoce (maliny, porzeczki, borówki, truskawki),
jeśli użyjemy owoców mrożonych, to trzeba je odmrozić a owoce odcisnąć z soku ręcznikiem kuchennym
oraz:
10 dag migdałów (płatki lub słupki)
wykonanie:
z podanych składników utrzeć ciasto,
podzielić na dwie części,
następnie ubić pianę z białek z dodatkiem cukru i soku z cytryny,
podzielić na dwie części,
dwa ciasta do pieczenia w tortownicy o średnicy 26cm
wyglądać mają następująco:
1/2 ciasta ucieranego,
1/2 piany z białek,
posypać 1/2 migdałów,
piec w tem 160-170 st. przez 25-30 minut,
jeden wystudzony placek kroimy na porcje dla gości
a placek wygląda tak:
1. pełne ciasto (nie pokrojone),
2. 1/2 bitej śmietany,
3. owoce
4. 1/2 bitej śmietany,
5. pokrojone na porcje ciasto