Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: 5 jajek 200 g brązowego cukru 10 - 20g przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu 5 g amoniaku do ciast 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka rumu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej (ewen. jeszcze kilka suszonych fig i garść rodzynek) 300 g mielonych orzechów 200 g mielonych migdałów Dodatkowo: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej Okrągłe opłatki do pieczenia ciastek (średnica 7 cm) Wykonanie: Kandyzowane skórki i ewent. dodatkowe bakalie drobniutko posiekać. Jajka ubić z cukrem na gęsty krem. Dodać przeprawę do piernika, amoniak, cynamon, sok z cytryny, rum i bakalie,dobrze wymieszać. Orzechy wymieszać z migdałami i wsypywać stopniowo do masy jajecznej. Otrzymana masa powinna być gęsta. Masę nakładać grubo na opłatki, ok. 2 kopiaste łyżeczki, zwilżonym ( wodą ) nożem nadać piernikom ładny kształt. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do "odpoczęcia" na co najmniej 6 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie piec ciastka w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C ok. 18 min. do uzyskania jasnego brązowego koloru (nie piec dłużej bo będą twarde). Upieczone pierniczki odstawić do ostygnięcia. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzchnią stroną maczać pierniki w czekoladzie, odłożyć do zastygnięcia. Na każdym pierniczku można też położyć obrane ze skórki połówki migdałów. Pierniki Elizy są miękkie i wilgotne w środku. Polecam serdecznie. Smacznego ! Pierniki można przygotować np. rano i wieczorem popiec lub odwrotnie, przygotować wieczorem i zostawić na noc, a upiec rano. Kiedy czekolada zaschnie pierniki spakować do puszek. Z tej porcji wyjdzie ok. 22-25 pierników. Jeśli opłatki będą mniejsze otrzymamy automatycznie więcej ciastek. Jeśli nie mamy opłatków można kłaść bezpośrednio na papier do pieczenia małe kopczyki ciasta i lekko spłaszczyć. Skórek kandyzowanych można użyć więcej ( po 100 g ) i przyprawy do piernika lepiej 20g, wtedy pierniki smakują jeszcze lepiej ! :)

post-6578-0-24303600-1352975139_thumb.jp

post-6578-0-95786500-1352975262_thumb.jp

post-6578-0-21910200-1352975350_thumb.jp

post-6578-0-59890400-1352975483_thumb.jp

post-6578-0-60566500-1352975545_thumb.jp

post-6578-0-19487900-1352975648_thumb.jp

post-6578-0-23309100-1352975782_thumb.jp

  • Like 1
Opublikowano

Dziękuję Dorotko, zapewniam cię, że tak też smakują :) uwielbiam je , bo są takie soczyste w środku dzięki bakaliom i orzechom. Polecam wszystkim spróbować na święta ;)

Opublikowano

Jeśli znajdę trochę czasu to możliwe, że się sama przekonam, że powyższy przepis nie jest taki trudny:)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.