asienka19873 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Składniki: 5 jajek 200 g brązowego cukru 10 - 20g przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki cynamonu 5 g amoniaku do ciast 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka rumu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej (ewen. jeszcze kilka suszonych fig i garść rodzynek) 300 g mielonych orzechów 200 g mielonych migdałów Dodatkowo: 150 g czekolady gorzkiej 150 g czekolady mlecznej Okrągłe opłatki do pieczenia ciastek (średnica 7 cm) Wykonanie: Kandyzowane skórki i ewent. dodatkowe bakalie drobniutko posiekać. Jajka ubić z cukrem na gęsty krem. Dodać przeprawę do piernika, amoniak, cynamon, sok z cytryny, rum i bakalie,dobrze wymieszać. Orzechy wymieszać z migdałami i wsypywać stopniowo do masy jajecznej. Otrzymana masa powinna być gęsta. Masę nakładać grubo na opłatki, ok. 2 kopiaste łyżeczki, zwilżonym ( wodą ) nożem nadać piernikom ładny kształt. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do "odpoczęcia" na co najmniej 6 godzin w temp. pokojowej. Po tym czasie piec ciastka w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C ok. 18 min. do uzyskania jasnego brązowego koloru (nie piec dłużej bo będą twarde). Upieczone pierniczki odstawić do ostygnięcia. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzchnią stroną maczać pierniki w czekoladzie, odłożyć do zastygnięcia. Na każdym pierniczku można też położyć obrane ze skórki połówki migdałów. Pierniki Elizy są miękkie i wilgotne w środku. Polecam serdecznie. Smacznego ! Pierniki można przygotować np. rano i wieczorem popiec lub odwrotnie, przygotować wieczorem i zostawić na noc, a upiec rano. Kiedy czekolada zaschnie pierniki spakować do puszek. Z tej porcji wyjdzie ok. 22-25 pierników. Jeśli opłatki będą mniejsze otrzymamy automatycznie więcej ciastek. Jeśli nie mamy opłatków można kłaść bezpośrednio na papier do pieczenia małe kopczyki ciasta i lekko spłaszczyć. Skórek kandyzowanych można użyć więcej ( po 100 g ) i przyprawy do piernika lepiej 20g, wtedy pierniki smakują jeszcze lepiej ! :) 1 Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Asieńko, te pierniczki wyglądają obłędnie! :biggrin: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Dziękuję Dorotko, zapewniam cię, że tak też smakują :) uwielbiam je , bo są takie soczyste w środku dzięki bakaliom i orzechom. Polecam wszystkim spróbować na święta ;) Cytuj
Libercio Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Ciekawy, ale trudny przepis Cytuj
asienka19873 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Libercio może wydaje się trudny ale tak naprawdę łatwo sie robi te pierniczki ;) pozdrawiam Cytuj
Libercio Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Jeśli znajdę trochę czasu to możliwe, że się sama przekonam, że powyższy przepis nie jest taki trudny:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.