Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Flaczki z drobiu 1,5 l rosołu drobiowego, pół ugotowanej kury, 250 g ugotowanych żołądków drobiowych, 250 g marchewki, 150 g selera, 1 łyżka majeranku, pół łyżeczki imbiru mielonego, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, ostra papryka, sól, pieprz, można dodać szczyptę mielonego kminku Jeżeli gotujemy rosół z korpusów kurczaka lub indyka, wówczas dokupujemy 500 g piersi z kurczaka lub indyka, a skórę obieramy z ugotowanych korpusów. Ugotowane w rosole mięso, skórę, żołądki kroimy w paski. Warzywa obieramy i również kroimy w paski. Imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, późnej zlewamy do zupy tylko wodę imbirową. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy pokrojone warzywa. Pod koniec smażenia oprószamy mąką. Wszystkie składniki dodajemy do rosołu, przyprawiamy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Można dosypać szczyptę mielonego kminku. Cytuj
Basia K Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Ja robię te "flaczki" z udek (ok.3-4 szt)lub całego kurczaka- bez dodawania żołądków,bo moja rodzinka nie przepada. Polecam,pyszne. Cytuj
baśka96 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Ja też takie flaczki robię z udek/1-2 szt/ ale dodatkowo zagniatam ciasto z jednego jajka,wrzucam do zamrażarki na 1-2 godziny, a następnie ścieram na tarce z dużymi oczkami .Doprawiam jak tradycyjne flaczki. Nazywamy to zupą flaczkową. Cytuj
grumko Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Ja również robię z mięsa z udek z kurczaka i też sobie chwalę :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Ja także robię z udek i dodaję koncentrat pomidorowy. Cytuj
biedroneczka Opublikowano 24 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2007 Zupka pierwsza klasa ja dodałam przecier Cytuj
thallia Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Ja równiez robię taka zupe, ale zamiast żołądków daje serca kurzęce( osobno gotowane) no i całego kurczaka oraz przyprawe do flaków. Tez jest pyszna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi