TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Danie dla miłośników kuchni Kresów Wschodnich. Składniki: 2 kg ziemniaków, 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, cebula, czerstwa bułka, sól, pieprz, świeża słonina i cebula na okrasę. Wykonanie: ziemniaki obrać. 1/3 ugotować, 2/3 zetrzeć na tarce, mocno odcisnąć w lnianej ściereczce, sok zachować. Mięso przygotować jak na kotlety mielone (namoczona i odciśnięta bułka, jajko, sól, pieprz, cebula) z tym, że cebuli nie kroić w kostkę, a zetrzec na tarce. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree, połączyć z surowymi, dodać sól. Ostrożnie zlać sok z utartych ziemniaków, a osadzony na dnie naczynia krochmal zebrać i dodać do masy ziemniaczanej. Ugnieść jednolite ciasto. Kawałki wielkości małego jajka rozpłaszczać, nakładać mięso, zalepiać, formować kule (jak knedle). Wkładać do osolonego wrzątku, gotować około 10 minut od wypłynięcia. Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić. Ugotowane kartacze polać okrasą i podawać. W niektórych regionach do mięsa dodają majeranek i czosnek, ale to już kwestia upodobania. To danie można jeść, i jeść, i jeść... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.