TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Składniki: 10 kg papryki (po 5 zielonej i czerwonej), kilka małych ostrych papryczek, 5 kg pomidorów, 2 bakłażany, 2 główki czosnku, 2 pęczki natki, 1 litr oleju słonecznikowego, sól, cukier, papryka słodka w proszku. Wykonanie: paprykę upiec w piekarniku, przełożyć do dużego garnka, przykryć, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Bakłażany obrać, pokroić w plastry, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcedzić, sok odrzucić. Na patelni silnie rozgrzać trochę oleju, zrumienić plastry bakłażana, odstawić. Przestudzoną paprykę obrać ze skórki i gniazd nasiennych. Obrane pomidory przekroić. Tak przygotowane warzywa zemleć w maszynce do mięsa. W dużym rondlu rozgrzać 1/2 litra oleju i stopniowo wlewać masę warzywną (uwaga, pryska). Mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować często mieszając do zgęstnienia (odparowania wody). Doprawić solą, cukrem, wrzucić oczyszczoną z nasion i drobniutko posiekaną ostrą papryczkę, posiekane czosnek i natkę, paprykę w proszku. Zagotować, zamieszać. Rozkładać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać i możliwie szybko schłodzić. Jest to znakomity dodatek do mięsa z grilla, kanapek z ostrym serem, kotletów mielonych, itp. Ale są i tacy, którzy wyjadają wprost ze słoika łyżeczką... Cytuj
asienka19873 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 To bardzo podobne jest do pasty warzywnej ajvar , ajwar - różne pisownie, którą robi się właśnie z papryki i bakłażana. mam przepis ale jeszcze nie wypróbowany( chyba tylko bez pomidorów). ten wygląda również interesująco. Można kupić też gotową pastę w słoiczkach. Ale napewno zrobiona samemu jest jeszcze lepsza. Wypróbuję kiedyś napewno. Z taką pastą robię sos do makaronu. Wspaniałe i proste danie. :) pozdrawiam Cytuj
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Czy ktos probowal zrobic i moze polecic? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.