TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Czy ktoś jeszcze robi je w domu? Jest to danie pracochłonne, ale przyrządzone we własnej kuchni od podstaw nie ma sobie równych. Składniki: 2-3 ogony wołowe, 2 kg przedżołądków wołowych, 2 pęczki włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, imbir, czosnek, majeranek, sól, pieprz. Wykonanie: nastawić w garnku rosół z ogonów wołowych, gotować jak zwykły rosół z włoszczyzną, zielem i liśćmi. Przedżołądki wyszorować, zalać w drugim garnku wodą, zagotować. Odlać wodę, nalać nową, zagotować, znów odlać. Zalać po raz trzeci, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 3 godzin). Zlać wodę, przedżołądki przestudzić i pokroić w paski. Zalać niedużą ilością rosołu, żeby nie wyschły. Ogony wołowe wyjąć, obrać z mięsa. Włoszczyznę wyjąć. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Mięso z ogonów i warzywa wrzucić do rosołu, włożyć pokrojone flaki, razem gotować jeszcze około pół godziny od zawrzenia. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem i majerankiem. Podawać ze świeżą, chrupiącą bułką. Drugiego dania można już nie jeść... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.