TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Składniki: 1 ozór wołowy, 1 opakowanie żelatyny, włoszczyzna, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Do dekoracji: puszka drobnego groszku, 2 jajka na twardo, oliwki nadziewane papryką, ogórek kiszony, pomidor, majonez, natka pietruszki. Wykonanie: ozór oczyścić, wyszorować szczoteczką, wyciąć gruczoły ślinowe. Włożyć do wrzącej wody, włożyć ziele i liść, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 3-4 godzin), pod koniec gotowania dodać sól i włoszczyznę. Przestudzić ozór w rosole, wyjąć, obrać ze skóry, włożyć z powrotem do rosołu, ponownie zagotować i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Zimny ozór wyjąć, pokroić w ukośne plastry. Na dużym półmisku rozłożyć odsączony z zalewy groszek, na nim ułożyć plastry ozora. Każdy plaster udekorować ósemkami pomidora, jajka na twardo, plasterkiem ogórka kiszonego, oliwką i kleksem majonezu. Przyrządzić na rosole galaretę według przepisu na opakowaniu żelatyny. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wyłożyć ostrożnie na ozorki. Wstawić do lodówki do zupełnego stężenia galarety. Przed podaniem udekorować półmisek natką pietruszki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.