Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: 1 ozór wołowy, 1 opakowanie żelatyny, włoszczyzna, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Do dekoracji: puszka drobnego groszku, 2 jajka na twardo, oliwki nadziewane papryką, ogórek kiszony, pomidor, majonez, natka pietruszki. Wykonanie: ozór oczyścić, wyszorować szczoteczką, wyciąć gruczoły ślinowe. Włożyć do wrzącej wody, włożyć ziele i liść, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 3-4 godzin), pod koniec gotowania dodać sól i włoszczyznę. Przestudzić ozór w rosole, wyjąć, obrać ze skóry, włożyć z powrotem do rosołu, ponownie zagotować i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Zimny ozór wyjąć, pokroić w ukośne plastry. Na dużym półmisku rozłożyć odsączony z zalewy groszek, na nim ułożyć plastry ozora. Każdy plaster udekorować ósemkami pomidora, jajka na twardo, plasterkiem ogórka kiszonego, oliwką i kleksem majonezu. Przyrządzić na rosole galaretę według przepisu na opakowaniu żelatyny. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wyłożyć ostrożnie na ozorki. Wstawić do lodówki do zupełnego stężenia galarety. Przed podaniem udekorować półmisek natką pietruszki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.