asienka19873 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2012 Biszkopt: 100 g mąki 75 g cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu Masa jabłkowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 3 jabłka średniej wielkości 0,5 l soku jabłkowego 1 cukier waniliowy 60 g cukru Dodatkowo: 300-500 ml śmietany kremówki ( ilość w zależności od upodobań) fix do śmietanki Cynamon Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na krem, dodajmy przesianą mąkę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 26 cm ( może być też 28cm) smarujemy masłem, wsypujemy mąką i wlewamy masę. Pieczemy ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku w 180'C. Po upieczeniu studzimy. Zakładamy pierścień tortowy lub obręcz tortownicy. Masa jabłkowa: Z pól litra soku odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej dwa budynie. Odbieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd. Wstawiamy resztę soku z cukrami do zagotowania. W tym czasie ścieramy jabłka na tarce jarzynowej. Na gotujący się sok wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wrzucamy starte jabłka, dokładnie mieszamy i gorącą masę wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do całkowitego oziębienia. Ubijamy śmietankę z fixem na sztywno i rozkładamy na zimnym torciku. Wierzch posypujemy cynamonem. Smacznego! Można też cynamonem posypać porcję ciasta dopiero na talerzu jeśli nie wszyscy lubią cynamon. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.