Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 de Volaille 800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę), 1 jajo, 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół - majeranek, oregano, tymianek, ćwierć łyżeczki mieszanki tychże ziół suszonych, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, mąka do panierowania, tarta bułka, 100 g masła, olej, sól, biały pieprz Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko zbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła, ziół suszonych i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku robimy masło ziołowe. Grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zwijamy z rulonik. Obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. W wersji klasycznej nie dodajemy ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki. Cytuj
Azalka Opublikowano 31 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2005 Przepis ten brzmi apetycznia, ja robie trochę inaczej, tzn. piersi kurczaka wkładam na 2 godziny do zalewy, a oprócz masła dodaję ser żółty, wtedy przy konsumpcji fajnie się ciągnie. 8) Cytuj
deka Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 no tak wszystko fajnie, ale jak zwinąć mięsko, żeby masełko nie wypłynęło? Nigdy mi to nie wychodzi. W restauracjach po przekrojeniu masło wyrażnie wypływa. Cytuj
Azalka Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Masło nie powinno być konsystencji płynnej tylko o tempereturze pokojowej tak aby można było je nakładać łyżką. Dopiero w piekarniku ono się rozpływa zawinięte w mięsko. I gdy kroimy de volaille fajnie masełko z nich wypływa. :lol: Cytuj
deka Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Cześć ja dawałam zamrożone z tego co pamiętam, a po przekrojeniu mięska po maśle ani śladu nie było. Chyba spróbuje jeszcze raz. Cytuj
uretan Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Żeby mieć pewność niewypływania masła trzeba dewolaja opanierować DWUKROTNIE: jajo - bułka-jajo-bułka. Podobnie robi się przy smażeniu żółtego sera (żeby nie wypływał) :lol: Cytuj
deka Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 na to nigdy nie wpadłabym. Napewno spróbuję .Dzieki. Cytuj
deka Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Dzięki Uretan ta podwójna panierka to prawdziwe mistrzostwo, wreszcie masło nie wypłynęło. Robiłam wczoraj na niedzielny obiadek, ale chyba za krótko piekłam. Gorąco polecam innym Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi