Z_wkladka Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) No i klops ... Przyszedł czas (niestety) zrobić coś bez wkładki. Może to przez koniec miesiąca ;-), a może przez to, że nie miałam czasu na zakupy, a głodomór w domu czeka ;-). Wbrew pozorom szybciutko je się przyrządza, a smakują prawie jak u mamy;) [LINK NIEAKTUALNY] składniki ( na około 4 porcje): pół kilo mięsa mielonego z indyka puszka pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego kostka rosołowa warzywna jajko otręby pszenne 2 łyżki oleju sól/pieprz wedle uznania czubata łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki Siekamy cebulkę na drobne kawałeczki, to samo robimy z czosnkiem. Do miski wrzucamy mięso, jajko, część cebuli, wszystko razem mieszamy, doprawiamy. Formujemy kulki ok 4 cm średnicy i obtaczamy je w otrębach. Następnie kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem. W tzw między czasie, gdy klopsiki rumienią się nam na patelni, do drugiej miski wylewamy pomidory, dodajemy czosnek, resztę cebulki, sos sojowy, przyprawy i rozpuszczoną w odrobince wody kostkę rosołową. Wszystko miksujemy blenderem, a gdy klopsiki już będą rumiane wylewamy sos na patelnię i zmniejszamy ogień. Tak dusimy ok 20 min pod przykryciem, od czasu do czasu przekręcając mięso. i gotowe ;-) smacznego zapraszam do śledzenia mojej kuchni ;-) https://zwkladka.blogspot.com/ https://www.facebook.com/ZWkladka [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] Edytowane 29 Stycznia 2013 przez Z_wkladka Cytuj
Klucha Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2013 Hmm, z pomidorowym sosem, to u mnie muszę przygotować podwójną porcje, wszelkie pomodorowe dobro zostaję pochłoniete natychmist. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.