jestsmak Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 Muszle (Conchiglioni) nadziewane na sałacie i sos winegret Składniki: 2 sztuk makaronu conchiglioni ( duże muszle) 15 dag mozzarelli ( jedna kulka) 2 duże pomidory kilka listków bazylii kilka liści sałaty ( może być rzymska, lodowa lub mieszanka sałat) Sos winegret do farszu: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól i pieprz Sos winegret zielony do sałaty: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego sól i pieprz posiekana natka pietruszki lub koperek lub szczypiorek Przygotowanie: Makaron włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut (ale dente). Następnie na durszlaku zahartować zimną wodą i przełożyć na talerz (wnętrzem do dołu aby woda mogła wypłynąć) wyłożony papierowym ręcznikiem. Odstawić do wystudzenia. ( Makaron możemy ugotować nawet kilka godzin wcześniej, jednak po wystudzeniu należy go przykryć folią spożywczą) Umyte pomidory i mozzarellę pokroić w kostkę, a bazylię w cienkie paseczki. Z 3 łyżek oliwy i 2 łyżek octu winnego przygotować sos winegret. Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. W misce połączyć pomidory z serem, bazylią i sosem. Całość delikatnie wymieszać. Liście sałaty umyć, odsączyć i ułożyć na półmisku. Natkę pietruszki lub koperek drobno posiekać. Przygotować zielony sos winegret łącząc po 2 łyżki oliwy z oliwek, wody i octu oraz przyprawy i zioła. Sałatę skropić sosem. Przygotowanym wcześniej nadzieniem napełniać każdą muszlę, układając je kolejno na półmisku z sałatą. Dodatkowo dla dekoracji na każdej muszli można ułożyć listek bazylii, kawałek sałaty lub pietruszki. żródło przepisu: https://jestsmak.blogspot.com/2013/01/muszle-conchiglioni-nadziewane-na.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.