jestsmak Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Składniki: Kopytka: 80 dag ziemniaków 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Sos grzybowy: kilka suszonych grzybów (12-15g) cebula kostka bulionu grzybowego łyżka masła łyżka mąki 0,5 szklanki gęstej śmietany ( 18%) sól i pieprz Przygotowanie: Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i jeszcze ciepłe zgnieść lub zmielić. Odstawić do wystudzenia. Na stolnicę wysypać mąkę i dołożyć do niej przestudzone ziemniaki. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Szybko zagnieść ciasto. (Jeżeli będzie zbyt rzadkie, można dosypać mąki). Formować wałeczki o średnicy około 2 cm i lekko je spłaszczyć. Kroić skośne kluseczki o długości 4-5 cm. Tak przygotowane kopytka, wkładać do osolonej wrzącej wody i gotować 2-3 minuty, do momentu, kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię. Delikatnie wyjmować je łyżką cedzakową. Sos grzybowy: Grzyby moczyć kilka godzin. W tej samej wodzie, w której się moczyły grzyby ugotować je, a kiedy przestygną pokroić w paski. Wywaru nie należy wylewać. Masło rozpuścić w rondlu lub głębszej patelni. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, całość podsmażyć i oprószyć mąką. Po chwili dodać wywar z grzybów oraz kostkę bulionową. Przyprawić solą oraz pieprzem i dusić kilka minut. Do śmietany wlać dwie-trzy łyżki sosu, wymieszać i tak zahartowaną śmietanę dodać do reszty składników (gdybyśmy dodali samą śmietanę od razu mogłaby ona zważyć sos). Całość dusić jeszcze kilka minut i kiedy sos będzie wystarczająco gęsty polać nim kopytka. źródło: https://jestsmak.blog...-grzybowym.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.