Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki (ok 4 porcje):

  • 600 g mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki)
  • 4 laski makaronu soba
  • połowa średniej główki kapusty
  • cebulka dymka + szczypiorek
  • przyprawa bami goreng
  • garść natki pietruszki
  • ok 100 ml sosu sojowego ciemnego (najlepiej gęsty)
  • 2 łyżki sosu worchestershire
  • sól/pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia


Szatkujemy kapustę i cebulkę na drobne kawałeczki, mięso kroimy w najdrobniejsze paski jakie potrafimy ( podobno japończycy potrafią pociąć wieprzowinę na milimetrowe; ) powodzenia! ).
W małej miseczce, lub szklance szykujemy przyprawę bami goreng, zalewamy ją wrzątkiem (musi odstać minimum 10 min ).
W dużym woku, rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy mięso, delikatnie poprawiamy solą i pieprzem. Gdy już troszkę się przesmaży, dodajemy łyżkę sosu worchestershire i odrobonię sosu sojowego. Smażymy jeszcze z 5 - 10 min na średnim ogniu. Następnie mięso przerzucamy do miseczki, a na woka wrzucamy kapustę i cebulkę. Zalewamy ją bami goreng i dłuuuuugo dusimy pod przykryciem, do momentu aż będzie miękka i szklista. Czasami trzeba zdjąć przykrycie i odparować nadmiar wody. Niestety trzeba przy kapuście stać i pilnować, co jakiś czas mieszając tak aby nic nam się nie przypaliło. Najważniejsza jest kontrola ;-)
Gdy kapusta będzie już gotowa, dodajemy mięso, podlewamy resztą worchesteru. Smażymy wszystko na mniejszym ogniu, mieszając co jakiś czas. W tym czasie przygotowujemy makaron.
Wlewamy 6 szklanek wody do dużego garnka. Gotujemyo wodę bez soli. Wrzucamy makaron i mieszamy. Na zmniejszonym ogniu gotujemy przez 6-7 minut. Odcedzzamy na sitku i koniecznie przelewamy zimną wodą. Po przelaniu musimy odczekać, aż makaron dobrze odcieknie.
Następnie wrzucamy makaron na woka, zwiększamy ogień, mieszamy wszystko i dodajemy resztę przypraw (szczypiorek, natkę, sos sojowy, sól i pieprz).
Tak smażymy przez ok 4-5 min (delikatnie mieszając, aby makaron nam się nie rozwalił). Gotowe.


smacznego!

zapraszam do śledzenia mojej kuchni ;-)
https://zwkladka.blogspot.com/
https://www.facebook.com/ZWkladka



[LINK NIEAKTUALNY]

[LINK NIEAKTUALNY]

[LINK NIEAKTUALNY]

[LINK NIEAKTUALNY]

post-29886-0-78368300-1360239972_thumb.j

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.