jestsmak Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2013 Jak wiadomo śledzik lubi pływać, a w naszym kraju zawsze jest okazja do ?pływania?, a brak okazji jest już szczególnie najlepszą okazją do świętowania i śledzikowania. Zapraszam zatem na to jakże proste i szybkie w przygotowaniu danie, które moim zdaniem powinno pojawiać się na stole nie tylko w wigilię. Składniki: śledzie solone (jedno wiaderko czyli ok. 7 płatów) 2,5 jabłka 4-5 łyżek śmietany(18%) sól i cukier ewentualnie natka pietruszki do przybrania Przygotowanie: Płaty śledziowe moczyć w wodzie kilka godzin (ewentualnie zostawić na noc). Następnie śledzie odsączyć przekładając je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać śmietanę, sól i cukier i wymieszać. Odsączone śledzie ułożyć na półmisku i polać sosem jabłkowo-śmietanowym. Przybrać natką pietruszki i podawać. Źródło przepisu:https://jestsmak.blogspot.com/2013/02/sledzie-solone-w-smietanie.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.