Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Połączenie biszkoptu i kremu malinowego - wspaniały smak!!
 
post-29912-0-51231700-1361343349_thumb.j

Składniki:

 

  • 40 dag malin ( ewentualnie jedno opakowanie mrożonych owoców)
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 23 dag cukru
  • 8 dag mąki
    pszennej
  • 2 dag mąki
    ziemniaczanej
  • 50 dag śmietany
    kremówki (36%)

 

Przygotowanie:

 

Jeżeli używamy mrożonych malin, należy je wyjąć odpowiednio wcześniej aby się rozmroziły.
Jeżeli mamy świeże owoce, trzeba je umyć i odstawić ( na sitku lub durszlaku) do odsączenia. 

 

8 żółtek i 5 dag cukru utrzeć mikserem na puszystą masę ( miksować należy ok. 10 minut).  Następnie 4 białka i 5 dag cukru ubić na sztywna pianę ( ok. 5-7 minut). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać ze sobą. Do białek dodać masę z żółtek i dokładnie wymieszać, następnie dorzucić mąki i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. 

 

Na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnie (najlepiej szerokim nożem). Piec w piekarniku około 8-10 minut w temperaturze 220 stopni.  
 
Kiedy biszkopt się upiecze, wyłożyć go na ściereczkę posypaną 3 dag cukru (najlepiej delikatnie
przełożyć ciasto do góry nogami na ściereczkę i potem zdjąć papier na którym go piekliśmy). Następnie biszkopt przykryć mocno zwilżoną ściereczką i odstawić do wystygnięcia (ściereczka powinna być naprawdę wilgotna, aby ciasto nabrało elastyczności i nie było za suche). 

 

Kremówkę i 10 dag cukru ubić mikserem na sztywną masę. Część masy przełożyć do szprycy do
dekoracji. Maliny rozgnieść widelcem ( zostawić ok.10 sztuk do przybrania),  dodać do bitej śmietany i wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na biszkopcie i zwinąć go w roladę (przy tej operacji ciasto może gdzieniegdzie popękać, jednak nie należy się tym przejmować, roladę trzeba zwinąć zdecydowanie, ale nie za ciasno). Następnie udekorować rozetkami bitej śmietany i malinami. Przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej
smakuje.
 
post-29912-0-35859300-1361343364_thumb.j
 
  • Like 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.