jestsmak Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Połączenie biszkoptu i kremu malinowego - wspaniały smak!! Składniki: 40 dag malin ( ewentualnie jedno opakowanie mrożonych owoców) 8 żółtek 4 białka 23 dag cukru 8 dag mąki pszennej 2 dag mąki ziemniaczanej 50 dag śmietany kremówki (36%) Przygotowanie: Jeżeli używamy mrożonych malin, należy je wyjąć odpowiednio wcześniej aby się rozmroziły. Jeżeli mamy świeże owoce, trzeba je umyć i odstawić ( na sitku lub durszlaku) do odsączenia. 8 żółtek i 5 dag cukru utrzeć mikserem na puszystą masę ( miksować należy ok. 10 minut). Następnie 4 białka i 5 dag cukru ubić na sztywna pianę ( ok. 5-7 minut). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać ze sobą. Do białek dodać masę z żółtek i dokładnie wymieszać, następnie dorzucić mąki i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. Na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnie (najlepiej szerokim nożem). Piec w piekarniku około 8-10 minut w temperaturze 220 stopni. Kiedy biszkopt się upiecze, wyłożyć go na ściereczkę posypaną 3 dag cukru (najlepiej delikatnie przełożyć ciasto do góry nogami na ściereczkę i potem zdjąć papier na którym go piekliśmy). Następnie biszkopt przykryć mocno zwilżoną ściereczką i odstawić do wystygnięcia (ściereczka powinna być naprawdę wilgotna, aby ciasto nabrało elastyczności i nie było za suche). Kremówkę i 10 dag cukru ubić mikserem na sztywną masę. Część masy przełożyć do szprycy do dekoracji. Maliny rozgnieść widelcem ( zostawić ok.10 sztuk do przybrania), dodać do bitej śmietany i wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na biszkopcie i zwinąć go w roladę (przy tej operacji ciasto może gdzieniegdzie popękać, jednak nie należy się tym przejmować, roladę trzeba zwinąć zdecydowanie, ale nie za ciasno). Następnie udekorować rozetkami bitej śmietany i malinami. Przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej smakuje. Źródło: https://jestsmak.blogspot.com/2013/02/rolada-malinowa.html 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.