jestsmak Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Gęsta i najadliwa ogórkowa. Składniki: ok. 5 ogórków kiszonych 2 szklanki soku z ogórków kiszonych (tym razem u mnie 3) mała porcja włoszczyzny (ewentualnie pół opakowania mrożonej) 5-7 ziemniaków (zależnie od wielkości) cebula kostka bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki łyżka mąki 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe pieprz i sól majeranek Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do dużego garnka wlać litr zimnej wody, włożyć pokrojoną (lub mrożoną) włoszczyznę, ziemniaki, cebulę, ziela angielskie, liście laurowe i kostkę bulionową. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. W trakcie gotowania, pokroić ogórki kiszone w pół plasterki i dodać do zupy (jeśli ktoś woli, ogórki można też zetrzeć na tarce). Wlać sok z ogórków, wsypać majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Zupę gotować jeszcze około 10 minut. Do kremówki dodać mąkę, dwie ? trzy łyżki zupy i wymieszać. Następnie tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i rozprowadzić. Źródło: https://jestsmak.blogspot.com/2013/02/zupa-ogorkowa.html Cytuj
kaszub12 Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2013 ale widzę , że w dużą kostkę kroisz warzywa. Ja wolę drobniej pokrojone warzywa Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2013 ja na sam koniec podsmażam cebulkę, potem zalewam odrobina zupy i taką zasmażkę wlewam do zupy. Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja zawsze trę na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone i warzywa, a ostatnio zainspirowana tym przepisem pokroiłam to wszystko w kostkę, a skapnęłam się dopiero jak usiadłam do stołu... :mrgreen: zastanawiałam się czemu ta zupa jest taka inna.... ale pyszna była ;) Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 no tak.. starte, tak tradycyjnie! ale czasem warto zaszaleć przy ogórkowej ;D! Cytuj
Gość faworek33 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Ja tylko ogórki trę na tarce, resztę kroję. Cebulkę podsmażam z mięsem z kurczaka, najlepiej z udek, bo z piersi jest suche. Cytuj
LewTolstoj Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 a śmietana?? zawsze? ja ostatnio w ogóle z niej zrezygnowałam ze względu na alergię dzieciaków i zupy są lżejsze.. choć brakuje im trochę tej kremowości.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.