ra_szymczak Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Składniki Biszkopt - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 szklanka proszku do pieczenia Bita śmietana - ? l śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru - 20 dag masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt ? białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 ? 25 minut w 170oC. Wystudzić i przekroić na pół. Przygotować bitą śmietanę ? śmietankę ubić z cukrem. Przygotować krem budyniowy ? laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Nożem zeskrobać nasionka. Do kubeczka wlać 150 ml mleka. Wsypać budyń i cukier, dodać rdzeń wanilii. Mieszać aż składniki się rozpuszczą. Resztę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać budyń. Mieszając, chwilę gotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami budyń. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim plackiem. Całość posmarować konfiturą, wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto udekorować według uznania i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Uwaga ? sprawdzona rada: 1) laskę wanilii można zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego jednak stracimy na intensywności aromatu 2) konfiturę można zastąpić marmoladą truskawkową lub wieloowocową Zdjęcia potrawy dostępne tutaj Cytuj
ra_szymczak Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 mała poprawka ale pewnie każdy to zauważył :) potrzebna jest łyżeczka proszku do pieczenia nie szklanka :) Cytuj
Zuzi Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 No zdecydowanie:) Nie chcemy przecież żeby nas brzuszek potem bolał:)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.