ra_szymczak Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Składniki - 40 dag makaronu świderki - słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa, chwilkę podusić. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać makaron i dwie łyżki majonezu. Wymieszać. Natkę pietruszki umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada 1) na zimno danie świetnie nadaje się na pożywna sałatka Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj Edytowane 10 Marca 2013 przez ra_szymczak Cytuj
Dobrek Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 Ja też uwielbiam świderki z kurczakiem, ale w troche innym wykonaniu: -makaron świderki -cukinia -2 piersi z kurczka -śmietana -serek topiony(śmietanowy) -szpinak -brokuł -olej z pestek dyni Wykonanie: Pokroić w kostkę piersi z kurczaka i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem z pestek dyni(RADA: Odradzam ten z TESCO. Dla mnie sprawdził się olej z olejeswiata.eu), dodać serek topiony (np. Hochland, nie warto dodawać tych gorszej jakości bo psują tylko smak). Brokuły ugotować. Do dużego garnka wsypać pokrojoną cukinię, szpinak,śmietanę, brokuły i całość z patelni. W tym samym czasie ugotować makaron. Makaron polać sosem. Smacznego:) Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Czy olej musi być koniecznie z pestek dyni? Oliwa z oliwek nie mogłaby być? Cytuj
Dobrek Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Może być też oliwa:) Ja po prostu jakiś czas temu kupiłem olej z pestek dyni i dodaje go do prawie wszystkich potraw (bo tak mi zasmakował) Cytuj
Gość marlen Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Uwielbiam makaron po każdą postacią, będę wdzięczna za więcej pomysłów na makaronowe dania (oby szybie i nieskomplikowane bo nie jestem jeszcze mistrzem kuchni) Cytuj
aneczka1984 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Makaron gotujesz na ugotowany i gorący wrzucasz rucolę, suszone pokrojone pomidory, uprazony słonecznik, oliwki, usmażony w ziołach, pokrojony w male kawałeczki kurczaczek mieszasz i gotowe. Cytuj
gabriellla Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 Do kurczaka i makaronu najlepiej sprawdzają się białe wytrawne wino i śmietanka. Tu świetny przepis choć nie z fusilli ale z tagliatelle : https://www.facebook.com/pages/kulinarnatvpl/444236555668785 (ostatnia propozycja) Cytuj
Gość mysza_1989 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2013 A może makaron ze szpinakiem? Na patelni podsmażasz na maśle szpinak z ząbkiem czosnku, doprawiasz solą i pieprzem, w międzyczasie gotujesz ulubiony makaron. Do szpinaku można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu wg upodobań :) Całość wymieszać, posypać startym żółtym serem na talerzach. Szybko i smacznie :) Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2013 Ten makaron ze szpinakiem brzmi pysznie, dodatkowo jest łatwy i szybki do przygotowania, trzeba będzie się skusić, dziękuję :) Cytuj
gabriellla Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2013 Dodaj do tego szpinaku jeszcze sera pleśniowego, np. gorgonzoli i posyp zamiast żółtym serem parmezanem, to będzie jeszcze lepszy. :) A śmietankę polecam słodką 30% Cytuj
Gość mysza_1989 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2013 Możesz też spróbować dodać kawałki kurczaka albo łososia. Ze szpinakiem świetnie się łączą :) Cytuj
Gość marlen Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Makaron gotujesz na ugotowany i gorący wrzucasz rucolę, suszone pokrojone pomidory, uprazony słonecznik, oliwki, usmażony w ziołach, pokrojony w male kawałeczki kurczaczek mieszasz i gotowe. a suszone pomidory takie ze słoika? może głupie pytanie ale przepis wydaje się pyszny a ja mistrzem kuchni nie jestem i nie chcę niczego sknocić :/ Cytuj
Gość marlen Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 A może makaron ze szpinakiem? Na patelni podsmażasz na maśle szpinak z ząbkiem czosnku, doprawiasz solą i pieprzem, w międzyczasie gotujesz ulubiony makaron. Do szpinaku można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu wg upodobań 🙂 Całość wymieszać, posypać startym żółtym serem na talerzach. Szybko i smacznie 🙂 Robiłam, ale wyszedł mi trochę mdły ten szpinak :/ może za mało czosnku ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi