Dorota Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Wczoraj zrobiłam zakwas na żurJest on łatwy i szybki do przygotowania w domu - warto go zrobić 🙂 Do kamiennego naczynia wsypujemy mąkę żytnią razową, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą, nakrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i już... teraz tylko czekamy (raz dziennie mieszając). Po 4-5 dniach nasz zakwas będzie gotowy ;-) Taki domowy, aromatyczny zakwas to podstawa udanego Świątecznego Wielkanocnego żurku! Powodzenia i smacznego :grin: Cytuj
figiel Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Ja dostałam taki zakwas na żur, ze Śląska 🙂 🙂 od naszej forumowej koleżanki ;-) . W moim regionie nie ma tej tradycji przygotowywania zakwasu . Ja dopiero uczę się gotowac żurek , a jest starsznie dużo przepisów . Cytuj
minia51 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2013 Ja od lat robię z mąki, przegotowanej wody i dużo czosnku. Resztę przypraw daję podczas gotowania. Mój zakwas w lodówce stoi ponad miesiąc, wcześniej zlany do butelek. Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 Ja czasami też mam tak długo zakwas w lodówce i nic się z nim nie dzieje, potem 3/4 zakwasu używam do żurku, a do tego co zostaje dodaję mąki np. na żurek (a teraz dodałam też płatków owsianych), potem letnią wodę, dokładnie wymieszam i zostawiam na około 3 dni w kuchni w temp. pokojowej i codziennie mieszam, a potem trzymam w lodówce do kolejnego gotowania i tak w kółko ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.