Amanita Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2013 Witam, zabrałam się dzisiaj do robienia drożdzowej baby wielkanocnej. Zaznaczam, że był to mój pierwszy raz. Użyłam 'świeżych' drożdży, 30g, zrobiłam zaczyn z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka (wg. przepisu) i wstawiłam na 30 min do piekarnika (na najniższą temperaturę u mnie ok.30-40stopni), aby rosło w cieple). Zaczyn trochę podrósł. Po dodaniu reszty składników i wymieszaniu - ciasto w formie już nie wyrosło. Pozostawiłam je tak jak zaczyn, w piekarniku na najniższej temp. przez 1h i niestety już nie podrosło nic a nic. Okazało się, że drożdże, których użyłam były ważne do 8 marca :sad: Nie zauważyłam tego wcześniej. Czy ktoś ma jakies doświadczenia z przeterminowanymi drożdzami? Bo może gdzies indziej popiełniłam błąd i dlatego nie wyrosło. Czy przeterminowane prawie o miesiąc 'świeże' drożdze jeszcze działają czy już nie? To mój pierwszy post na tym forum! 🙂 Witam wszystkich! Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2013 Witaj w smacznym gronie :) Hmm... niby 20 dni były przeterminowane, ale to mogła być przyczyna, że ciasto nie urosło... W wolnej chwili zerknij tutaj KLIK, tu są właśnie opisane problemy z ciastem drożdżowym, a dokładnie co jest przyczyną tego, że ono nie rośnie i właśnie te nieświeże drożdże są wypisane jako pierwszy powód :neutral: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.