Libercio Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Składniki: 1l mleka 300g cukierków kukułek 4 budynie czekoladowe 250g miękkiego masła 2 łyżki kakao 100ml likieru śmietankowego 250g herbatników Sos czekoladowy: 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50ml mleka Wykonanie: Pół litra mleka przelać do garnka, włożyć do niego cukierki, podgrzewać i mieszać, aby cukierki się rozpuściły. W pozostałym mleku rozrobić wszystkie budynie. Mleko z kukułkami doprowadzić do wrzenia i na wrzątek wlać rozrobione budynie. Cały czas bardzo dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. W innej misce zmiksować masło z dodatkiem kakao, następnie stopniowo dodawać przestudzoną masę kukułkową, a na końcu wlać likier śmietankowy. W formie rozłożyć jedną warstwę herbatników, rozprowadzić na niej 1/ kremu, kolejna warstwa herbatników + krem i ostatnia warstwa herbatników + reszta kremu. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, dodać miód i mleko. Powstałym sosem polać gotowe ciasto i włożyć do lodówki na 5 h aby herbatniki się rozmiękły. Niestety efektu końcowego nie udało mi się uchwycić, bo zbyt szybko moi domownicy "pożarli" ten placek:) Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 No no no zapowiada się smacznie 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.