Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 duże jaja 450 g mąki pszennej 350 g cukru 300 ml jogurtu naturalnego bez cukru (najlepiej firmy Bakoma) 200 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 kropli aromatu waniliowego 100 gram rodzynek 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców przygotowanie: Jaja z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut (czas ubijania jest bardzo ważny). Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno być bardzo pulchne. Rady: Formę wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość.

  • 1 rok później...
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Zachciało mi się coś bez masy i upiekłam tę babeczkę. Robi się szybko,pięknie wyrosła i pachnie w całym domu. Smakuje wybornie,puszek po prostu.

post-4359-1188996922_thumb.jpg

Opublikowano

Oczywiście że inny jogurt może być-ja miałam zwykły naturalny a babeczka palce lizać.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

I wyszła wielka klapa,nie wiem co zrobiłam żle ale wyszedł zakalec.Szkoda bo miałam ochotę na kawałek babki,ale zrobiłam jeszcze snikersa i mam nadzieję że chociaż on mi wyjdzie.

Opublikowano

Szkoda,że nie wyszła Ci ta babka bo jest prosta i smaczna. Ja właśnie wyjęłam ją z piekarnika.Tym razem zrobiłam w keksówkach i do ciasta dałam startą skórkę z cytryny.

post-4359-1189950246_thumb.jpg

Opublikowano

Upiekłam dzisiaj do południa babkę i dodaję zdjęcia. Użyłam to co miałam w domu, jogurt bałkański 300 ml jak bym dodała 340 ml też by się udała, trochę rodzynków i daktyli oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ciasto piekłam w dużej, szerokiej formie babkowej. Babka jest pulchna i bardzo smaczna, autorce dziękuję za przepis i polecam do wypróbowania. Gosiu ja w sobotę wyjęłam jogurt i jajka z lodówki żeby miały temp. pokojową, tego nie wiem być może w tym przypadku popełniłaś błąd. Pozdrawiam

post-2336-1189962644_thumb.jpg

post-2336-1189962799.jpg

post-2336-1189962924_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.