kleopatra Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 4 duże jaja 450 g mąki pszennej 350 g cukru 300 ml jogurtu naturalnego bez cukru (najlepiej firmy Bakoma) 200 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 kropli aromatu waniliowego 100 gram rodzynek 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców przygotowanie: Jaja z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut (czas ubijania jest bardzo ważny). Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno być bardzo pulchne. Rady: Formę wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Przepis bardzo fajny ,na pewno musze go wypróbować.Dam odpowiedż jak wyszło. Pozdrawiam Cytuj
gosiek50 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Upiekłam ciasto ,ale szybko znikło bo tak domownikom smakowało jes wyśmienite. Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Zachciało mi się coś bez masy i upiekłam tę babeczkę. Robi się szybko,pięknie wyrosła i pachnie w całym domu. Smakuje wybornie,puszek po prostu. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 A czy jogurt Danona może być?! Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Basga ale narobilas ochoty na babeczke ;) . Cytuj
basga Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Oczywiście że inny jogurt może być-ja miałam zwykły naturalny a babeczka palce lizać. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 No to już wiem co jutro upiekę :grin: tak za mną chodzi ciasto, że nic mnie nie powstrzyma... jak zrobię to wstawie zdjęcia Cytuj
andy8 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Basga piękna ta twoja baba :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Basiu jak zobaczyłam Twoją babkę i napisałaś o smaku to w tygodniu upiekę ją. Cytuj
NaniWahine Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Basqa - widac babka wyszla Ci palce lizac - musze wyprobowac (ale moze na niedziele, bo dzisiaj bananowca upieklam...) Cytuj
gosia34 Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 I wyszła wielka klapa,nie wiem co zrobiłam żle ale wyszedł zakalec.Szkoda bo miałam ochotę na kawałek babki,ale zrobiłam jeszcze snikersa i mam nadzieję że chociaż on mi wyjdzie. Cytuj
basga Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Szkoda,że nie wyszła Ci ta babka bo jest prosta i smaczna. Ja właśnie wyjęłam ją z piekarnika.Tym razem zrobiłam w keksówkach i do ciasta dałam startą skórkę z cytryny. Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Upiekłam dzisiaj do południa babkę i dodaję zdjęcia. Użyłam to co miałam w domu, jogurt bałkański 300 ml jak bym dodała 340 ml też by się udała, trochę rodzynków i daktyli oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ciasto piekłam w dużej, szerokiej formie babkowej. Babka jest pulchna i bardzo smaczna, autorce dziękuję za przepis i polecam do wypróbowania. Gosiu ja w sobotę wyjęłam jogurt i jajka z lodówki żeby miały temp. pokojową, tego nie wiem być może w tym przypadku popełniłaś błąd. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.