Peerph Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2013 Witam, moj problem polega na tym, ze jestem obecnie w 2 kl. Liceum, za rok czeka mnie matura i chce zostac kucharzem. Nie wiem czy udac sie do szkoly policealnej gastronomicznej, czy do wojska. Dziewczyna moja zdecydowanie odradza wojska z powodu duchowosci oosby, ktora sie traci w wojsku. Nie inetresuje mnie kasa, czy cos, po prostu mnie interesuje, gdzie zdobede lepsze umiejetnosci, zdolnosci i kwalifikacje, oraz to, cos ie bedzie czytalo lepiej pracodawcy. Dodam jeszcze, ze w przyszlosci zamierzam zyc w niemczech i tam gotowac. Wiadomo co sie slyszy o wojsku, ze jedzenie marudne, kilka rodzajow zup i kotlecik. Chcialbym sie dowiedziec, czy to prawda i w czym lepsze doswiadczenie zdobede. Pragne rowniez sie dowiedziec, czy jest szansa, zebym byl ojcem i mezem bedacym w domu, nie chce byc szefem kuchni, tylko zarabiac z jakies 1500-2000 zl, zeby utrzymac jakos rodzine i finansowo i duchowo, bedac w domu. pozdrawiam. Cytuj
Truskaffka Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2013 Nie byłam w wojsku :biggrin: Ale myślę że Twoja dziewczyna ma rację. W wojsku, będziesz zapewne gotował dla większej ilości osób, co za tym idzie potrawy mogą nie być dokładne, a Ty nabierzesz złych nawyków. Jeśli pójdziesz do szkoły - dobrej szkoły, raczej powinni Cię nauczyć gotować z większą precyzją... może nie będziesz czuł takiej presji jak w wojsku... ale powinno Ci to wyjść na plus :) Ja sama znalazłam technikum gastronomiczne na starówce w warszawie... zobaczymy co z tego wyjdzie, chociaż trochę się obawiam Cytuj
UzytkownikMS Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 Na to pytanie nie ma jednolitej odp. Podejrzewam,że szkoła policealna daje większe możliwość rozwojowe. Oprócz szkoły dobrze byłoby tak od siebie poćwiczyć w kuchni lub w wakacje zahaczyć się gdzie przy kuchni, może właśnie w Niemczech. Cytuj
AnnaK Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2013 Szkoła, szkoła i jeszcze raz szkoła ! Zdobądź wykształcenie rozwijając swoje kulinarne zainteresowania. Powodzenia :biggrin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi