Katarzyna Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 Witam serdecznie :biggrin: Mój M po którymś tam programie w TV gdzie była mowa o zawartości mięsa i dodatków w wędlinach powiedział > " Nie kupuj tego gu... , bo szkoda się truć " . No i co tu dać do chleba :?: Do sprawdzonego już przez Was przepisu na mięsko bez pieczenia trzeba było coś nowego wymyślać. Najpierw były pieczenie i pasztety > z mięs mieszanych. Później trafiłam na przepisy z szynkowara ( na forum też ktoś polecał, ale jakoś mi się o nim zapomniało :oops: ) Trafiłam na tą stronkę PRZEPISY >>> obejrzałam ten jak to się robi Następnym krokiem by ZAKUP Trochę czasu trzeba poświecić na gotowanie i nie jest tak szybko jak mięsku bez pieczenia, ale efekt jest powalający :excl: Na aledrogo są rożne szynkowary i tańsze ( aluminiowe ) można dokupić woreczki ( ja kupiłam > bo łatwiej się wyjmuje i powstała galaretka ładnie zastyga na mięsku ) i posmaku metalu nie będzie . Gorąco polecam > smacznie, bo daje to co lubimy > świeże, bo robimy kiedy jest potrzeba > zdrowo, bo bez dodatku chemii :excl: Jeszcze filmiki z przepisami https://www.youtube.com/results?search_query=szynkowar&oq=szynkowar&gs_l=youtube.1.0.0l4.257980.260932.5.263422.9.7.0.2.2.0.114.689.4j3.7.0...0.0...1ac.1.11.youtube.GpSa2AsjRHg Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 Ja od jakiegoś czasu nie kupuję wędlin w sklepach tylko przygotowuję je sama,oczywiście wędlinka z szynkowara również jest w naszym menu. Robię również różne rolady z mięsa mielonego...pieczone i gotowane na parze w szybkowarze jak również mięsko w kawałku opieczone i gotowane na parze. Jak sama przygotuję to aż chce się zajadać na kanapki i wiem,że zawsze jem zdrowo i smacznie :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2013 Masz jakiś sprawdzony przepis na golonkę z szynkowara :?: Cytuj
basga Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2013 I teraz zachorowałam na szynkowar... Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 A ja chyba dokupię drugi :laugh: Dzieci już zapowiedziały że przyniosą mięso do zrobienia > to nie ma co gotować co dwa dni jak można ugotować za jednym razem, a i na obiad się przyda :tongue: Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Ja też się zaraziłam ;-) tym szynkowarem ;-) Patrząc na to urządzenie przypomniało mi się, że takie coś widziałam w domu mojej mamy, pamiętam, że robiła takie szynki, i że takie jasne wychodziły, muszę ją zapytać gdzie to urządzenie jest i je odkurzyć 🙂 Bo warto! :grin: Cytuj
figiel Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 ..........trudno wybrać , bo jest sporo tego na all. Cytuj
Dorunia Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Masz jakiś sprawdzony przepis na golonkę z szynkowara :?: Ja nie robię wędlinki z golonki,bo dla mnie jest za tłusta...robię z łopatki,karkówki lub udek z kurczaka. Do łopatki jak robię krojoną w kostkę to dokupuję boczku trochę,żeby lepiej się związywało,a do reszty nie dodaję już nic tłuszczyku. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Ja nie robię wędlinki z golonki,bo dla mnie jest za tłusta...robię z łopatki,karkówki lub udek z kurczaka. Do łopatki jak robię krojoną w kostkę to dokupuję boczku trochę,żeby lepiej się związywało,a do reszty nie dodaję już nic tłuszczyku. Dzięki > myślałam o takiej mieszczance z golonką, ale będę eksperymentować 🙂 Teraz w planach jest to Szukając szynkowara patrzyłam żeby nie był z aluminium > jakoś nie mam przekonania do aluminium. Ten co kupiłam za 54 zł jest ze stali nierdzewnej i wydaje mi się ze cena nie jest duża w porównaniu do innych ze stali nierdzewnej ( mój jest z Biowinu ). https://www.biowin.pl/biowin/przetworstwo/wedliniarstwo Cytuj
figiel Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Mam jeszcze pytanie -czy ten szynkowar ma takie jakby drugie dno z uchwytami ? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2013 Ten mój nie ma > ja wolę wsadzać z woreczkami. Tamte co na filmie to są drogie, a jak się za woreczek pociągnie to ładnie wychodzi razem z galaretką :) Ten z filmiku to prawie 200 zł kosztuje [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
figiel Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 ahaa.. no własnie widziałam ,ze ma takie uchwyty . Ale woreczki są wygodne ,a ten z lnku ma w promocji . Cytuj
basga Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2013 ja już czekam na ...dostawę. Wybrałam też z nierdzewki bo wiadomo-aluminium do żywności to nawet z woreczkami nie bardzo,w końcu ma być zdrowiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.