Krakusia Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Ma ktoś pomysły na baaardzo tanie i baaardzo smaczne potrawy? Pozdro, Krakusia 1 Cytuj
Krakusia Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Czemu nikt nic tu nie pisze? :lol: Tak trudno samej coś w domu ciągle wymyślać. Dzisiaj zrobiłam tanią i pyszną kolacje: 1 paczka makaronu, mała śmietanka, słoik czarnych jagód (sama zbierałam i pasteryzowałam, zrobiłam ok. 30 słoików), cukier. Jagody wymieszałam łyżką ze śmietaną i cukrem i tym polałam po ciepłym makaronie. Bardzo duuuuże porcje, szybka robota (10 min) a smakowało jak pierogi z borówkami :lol: i pachniało latem :lol: Koszt całości ok. 4 zł : 3 osoby= około 1,40 zł/osob Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Witam :lol: Będę chciała Pani pomóc i zaproponuję następujące potrawy :lol: Domowe pieczonki, Kotleciki ziemniaczane, Makaron z pomidorami i Gulasz z kiełbasy i ziemniaków. Potrawy te są w miarę tanie, a dobre. Oczywiście w przepisach tych można coś pozmieniać, coś ująć, coś dodać. Polecam i pozdrawiam :lol: Dorota Cytuj
Krakusia Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Sos koperkowy, ziemniaczki, jako sadzone :lol: Cytuj
asiak30 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Polecam wszelkie dania *z ziemniaków-placki,kopytka,kluski śląskie,pyzy *makarony z dodatkami:zmiksowane truskawki ze śmietaną lub kefirem,polewa jagodowa,malinowa,uduszone sezonowe warzywa,podsmażona kiełbaska z cebulą,coś na kształt chińszczyzny-warzywa w paseczki+pierś+fix do chińszczyzny lub przyprawa pięć smaków-jak nie mam piersi drobiowej to dodaję mięsko pieczone lub smażone,które zostało z jakiegoś obiadu albo mielone *kasze-z sosami,gulaszem- mała ilość mięska+duża warzyw,podsmażone mięsko mielone z warzywami z dodatkiem przecieru lub curry i śmietany lub dużej ilości pieczarek,w ostateczności z sadzonym jajkiem *z jajek-omlety z różnymi dodatkami na słodko lub słono,jajecznica z dodatkami-papryka,cebula,pomidory,pieczarki,cukinia,kabaczek,ryba wędzona *naleśniki z dowolnym farszem-ser na słono i słodko,dżemy,musy owocowe,bita śmietana + owoce-mniam,mniam,farsze mięsne Na razie to wszystko co mi przyszło do głowy Cytuj
Krakusia Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Grochówka z pajdą chlebka. Cytuj
Gość muoda7 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Przepis znany większości z ulepszeniem mojej babci :sad: I.KLUSKI Kluski kładzone (woda, jajko, mąka). Do tego zasmażka (do roztopionego masła/margaryny dodajemy łyżkę śmietany i trochę bułki tartej) Mieszamy z kluskami i obiad za "1zł" gotowy. Druga wersja przygotowania to te same kluski przysmażone ze skwareczkami. II.ZNOWU KLUSKI Starte ziemniaki, jajko, mąka. Mieszamy, nakładamy do wody. Przysmażamy na smalcu cebulkę, skwarki (co kto woli) i dodajemy do klusek. III. ZAPIEKANKA Półtwarde ziemniaki pokroić w grubsze plastry, wyłożyć na blaszce lub w naczyniu (może być też makaron). Dorzucić warzywa i kiełbasę/wędlinę/mięso/ser (co się ma w lodówce). Wszystko zalać jajkiem IV.SURóWKA Z OGóRKóW KISZONYCH ogórki pokroić w plastry, krążki jak kto woli. Dodać pokrojoną cebulę i trochę musztardy. Do smaku trochę pieprzu. Wymieszać V.Na śniadanie chleb w jajku ale chyba wszyscy to znają VI.CEBULA DUSZONA Z JAJKIEM to też większość zna, ale jest na tyle smaczne że warto przypomnieć :sad: Na razie tyle pamiętam Polecam i życzę smacznego. Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Wersja ekspresowa: Kuskus + mrożone warzywa gotowane na parze ( fasolka szparagowa, brokuły, marchewka i kto co lubi ) + sos czosnkowy ( jogurt, majonez i czosnek ). Uwielbiam takie zestawienie, zamiast kuskus może być ryż, albo jakas inna kasza. Cytuj
natallia Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Placki ziemniaczane z farszem. Kupuje gotowa mieszanka z warzyw woskich – frosty i dodaje smażonej kiełbaski toruńskiej. Bardzo szybkie i smaczne. Cytuj
Gość geiko Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 ja uwielbiam pierś kurczaka, a przyrządzam ją tak: Kupuje w sprawdzonym sklepie połowe piersi kurczaka (jest nas tylko dwoje w domu), jeżeli mam w lodówce jakąś wędline to sobie odkładam dwa plasterki np.polecam polędwice sopocką.Pierś kurczaka przecinam na pół, tłukę.Solę, pieprze. Nakładam na każdą czesc po plasterku wędliny, słupek ogórka kiszonego, sera zółtego, po ząbku czosnku, natkę pietruszki. Zawijam kotleciki i spinam wykałaczkami. Obtaczam w jajku i bułce tartej bądź w płatkach, zwykłych śniadaniowych. Polecam z ziemniakami lub ryżem. Do tego robię często surówkę, tj.: marchewka, pietruszka, seler, por, jabłko(starte ), natka pietruszki, śmietana, olej , pieprz, sól.pychota Cytuj
Gość geiko Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 koszt to jakies 2, 5 do 4 złotych za kurczaka...reszte składników najczęsciej ma się zawsze w domu;-) Cytuj
Gość cynamon Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 A ja wczoraj zrobiłam naleśniki z brokułami, pieczarkami i fetą. Ugotowałam brokuły w lekko osolonej wodzie, ze szczyptą cukru. Następnie ugotowane brokuły rozgniotłam i przesmażyłam z cebulą i pieczarkami na patelni z odrobiną oliwy. Do tej mieszanki dodałam fetę. Naleśniki, to wiadomo jak zrobić. Następnie nadziewałam naleśniki tym farszem i zapiekłam w naczyniu żaroodopornym. Tak gotowe danie polałam sosem tzatzikowym...mmmm :mrgreen:. Cytuj
skuwiakowa Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2010 ja lubie robić placki marchwiowe. marchew tre na duzych oczkach tarki, ser tak samo i kroje w drobna kostke cebule. dodaje do tego troche mąki, wegety, odrobine wody i wbijam jajko. mieszam. ma miec dość gęsta konsystencję. prpporcje składników wg uznania.smażę na oleju jak placki ziemniaczne. podaje z ketchupem lub sosem czosnkowym. pychotka! Cytuj
Iza22 Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 Na tani i szybki obiad robię często kotleciki brokułowo kalafiorowe. Mały brokuł + kalafior gotuje rozgniatam widelcem i studzę. Następnie do masy wbijam jajko i dodaje tyle bułki tartej żeby uzyskać w miarę spoistą masę dodaję do tego mieszankę ziół włoskich vegetę i pieprz ziołowy. Formuje małe kotleciki obtaczam w bułce i smażę na złoty kolor. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.