Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki :

10 pieczarek

ok. 20 dag sera żółtego( gouda , salami itp.)

2 średnie cebule

świeża papryka czerwona

natka pietruszki , kilka kropel cytryny

listek laurowy , kilka ziaren ziela angielskiego

sól , pieprz , papryka w proszku( ostra lub słodka wg. gustu)

zioła prowansalskie,tłuszcz do smażenia

Panierka : 2 jajka, bułka tarta

Sposób wykonania :

Pieczarki umyć i skropić sokiem z cytryny.2 lub 3 całe pieczarki oraz wszystkie nóżki posiekać .Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kosteczkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i ładnie zeszklić.Do podrumienionej cebulki wrzucić posiekane pieczarki, ziele angielskie, listek laurowy.Całość posolić i popieprzyć.Po ok.5 min dołożyć paprykę i dodać troszkę ziół prowansalskich.Dusić ok. 15 min.Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Do każdego " kapelusza " nałożyć farsz , obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, posypać startym, żółtym serem, posypać odrobiną papryki i piec na ładny , rumiany kolor ( pod przykryciem) około 7-10 min.

Ja je piekę na patelni ( olej + margaryna mleczna).

Wyśmienity dodatek np. do różnego rodzaju kotletów...

Farsze do pieczarek mogą być przeróżne....to wszystko zależy od pomysłu gotującego...

Życzę smacznego...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.