monika76 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Składniki : 10 pieczarek ok. 20 dag sera żółtego( gouda , salami itp.) 2 średnie cebule świeża papryka czerwona natka pietruszki , kilka kropel cytryny listek laurowy , kilka ziaren ziela angielskiego sól , pieprz , papryka w proszku( ostra lub słodka wg. gustu) zioła prowansalskie,tłuszcz do smażenia Panierka : 2 jajka, bułka tarta Sposób wykonania : Pieczarki umyć i skropić sokiem z cytryny.2 lub 3 całe pieczarki oraz wszystkie nóżki posiekać .Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kosteczkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i ładnie zeszklić.Do podrumienionej cebulki wrzucić posiekane pieczarki, ziele angielskie, listek laurowy.Całość posolić i popieprzyć.Po ok.5 min dołożyć paprykę i dodać troszkę ziół prowansalskich.Dusić ok. 15 min.Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Do każdego " kapelusza " nałożyć farsz , obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, posypać startym, żółtym serem, posypać odrobiną papryki i piec na ładny , rumiany kolor ( pod przykryciem) około 7-10 min. Ja je piekę na patelni ( olej + margaryna mleczna). Wyśmienity dodatek np. do różnego rodzaju kotletów... Farsze do pieczarek mogą być przeróżne....to wszystko zależy od pomysłu gotującego... Życzę smacznego... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.