monika76 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Składniki : ( na ok.20 sztuk) Po 1 tabliczce gorzkiej, mlecznej i białej czekolady 5 dag herbatników, 5 dag wyłuskanych orzechów laskowych 5 dag całych lub zmielonych migdałów + ok.20 szt całych 2 łyżki brandy lub winiaku ( lub kilka kropel spirytusu ) 4 łyżki słodkiej śmietany Sposób wykonania : Całe migdały włożyć na 3 min do wrzątku,obrać ze skórki i posiekać. Orzechy podprażyć kilka minut w piekarniku( ok.180 C) lub na patelni,obrać i również posiekać.Herbatniki pokruszyć. Tabliczke mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.Dodać migdały,orzechy i herbatniki.Wlać brandy(ewent.spirytus) i śmietanę,dokładnie wymieszać.Masę truflową odstawić na 30 minut , aby ostygła. Z ostudzonej masy dłońmi uformować niewielkie kulki do których można wcisnąć obrany,cały migdał. Gorzką czekoladę schłodzić, zetrzeć na tarce.Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę kulek obtoczyć w wiórkach czekoladowych.Resztę kulek nabijać na wykałaczkę i zanurzać w roztopionej, białej czekoladzie.Trufle ułożyć na pergaminie aż stwardnieją.... Smacznego.... Cytuj
monika76 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Białe trufle o kokosowym maku.... Tabliczkę białej czekolady pokruszyć, włożyć do rondla ,wlać łyżkę mleka i roztopić w kąpieli wodnej.Czekoladę zdjąć z ogniaostudzić,,dodać pół kostki miękkiego masła i 2-3 łyżki wiórków kokosowych, utrzeć. 150 g śmietany kremówki ( 30 lub 36 %) ubić i dodać do masy czekoladowej.Całosc ubijać jeszcze chwilę. Masę truflową odstawić na kilka minut do lodówki aby zgęstniała. Z masy formować nieduze kuleczki i odłożyć do zastygnięcia.... Życzę smacznego.... Cytuj
monika76 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Białe trufle o kokosowym smaku.... Tabliczkę białej czekolady pokruszyć, włożyć do rondla ,wlać łyżkę mleka i roztopić w kąpieli wodnej.Czekoladę zdjąć z ogniaostudzić,,dodać pół kostki miękkiego masła i 2-3 łyżki wiórków kokosowych, utrzeć. 150 g śmietany kremówki ( 30 lub 36 %) ubić i dodać do masy czekoladowej.Całosc ubijać jeszcze chwilę. Masę truflową odstawić na kilka minut do lodówki aby zgęstniała. Z masy formować nieduze kuleczki i odłożyć do zastygnięcia.... Życzę smacznego.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.