monika76 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Ciasto : 3 szklanki mąki ,1/2 szklanki cukru pudru 5 łyżek miodu,1/3 kostki masła,łyżeczka sody 1 jajko, 2 łyżki śmietany Miód rozpuścić z masłem i cukrem.Do mąki dodać sodę , jajko, śmietanę oraz rozpuszczone masło z miodem.Zagnieść ciasto.Podzielić je na 4 części, cienko rozwałkować.Upiec na złoto 4 placki( po 15 minut w temp 200 C) Krem : 2 szklanki mleka , 5 łyżek kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru, kostka masła Kaszę rozmącić w mleku.Gotować na małym ogniu ciągle mieszając,aż kasza się rozklei.Wsypać połowę cukru i wymieszać.Kaszę ostudzić. Pozostały cukier utrzeć z masłem na puszystą masę.Dalej ucierając dodawać po 1 łyżce przestudzonej kaszy. Placki posmarować kremem,układać jeden na drugim na przemian z kremem,lekko docisnąć.Wierzch posypać cukrem pudrem i siekanymi migdałami lub polukrować. Smacznego... Cytuj
baśka96 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Ciasto zrobiłam , teraz dojrzewa a jutro degustacja.Z podanej ilości wyszły mi tylko 3 placki i ostatnią warstwę zrobiłam z herbatników. Myślę że będzie dobre. A może ktoś robił już to ciacho? Cytuj
basga Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Chyba kiedyś moja mama robiła takie ciasto ale pod nazwą maniok lub jakoś podobnie,napewno była masa z kaszki manny. Daj znać jak skosztujesz 🙂 Cytuj
baśka96 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Niestety degustacja nastąpiła dzisiaj i właściwie pół ciasta już nie ma , rodzince bardzo smakuje , dla mnie krem mógłby mieć bardziej zdecydowany smak. Następnym razem może warto dodać sok z cytryny albo pomarańczy?.Może ktoś ma jakiś inny pomysł na ożywienie smaku? Cytuj
renigliwice Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Dawno już nie piekłam tego ciasta, przyznaję, że jest bardzo dobre. W sytuacji kiedy krem jest mdły lub ma "nijaki" smak zawsze dodaję trochę alkoholu, np. ajerkoniak, amaretto, rum lub po prostu spirytus czy czystą wódkę. Czasami zamiast alkoholu dodaję cytrynę. Pozdrawiam . Renata 🙂 Cytuj
basga Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 🙂 wódeczka zawsze może tylko polepszyć smak 🙂 a może spróbuj dodać kakao ,do masy z kaszą pasuje,zresztą chyba gdzieś jest taki przepis,czy nie Kaszkowiec? Cytuj
baśka96 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 No, no dziewczyny, wódeczka 🙂 ,amaretto 🙂 , to mi się podoba 🙂 :roll: :roll: chyba jutro zrobię to ciacho jeszcze raz.Dzięki za pomysły.Pozdrawiam :evil: Cytuj
basga Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Tak,tak...% to pasują a kakao to "be" 🙂 Zrób koniecznie i pochwal się nam zdjęciem i smakiem 🙂 Cytuj
Jolcia Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 To ciacho robię już od wielu lat.Minimalnie różni się składnikami. Do kremu dodaję soku z cytryny lub olejku migdałowego.Górę polewam polewą lub robię orzechy włoskie z miodem,z margaryną i cukrem.Do tego ciasta można też dać inny krem: 2i 1/2 szklanki mleka ,1 margaryna,1/2 szklanki cukru zagotować. Do tego dodać 5 łyżek manny rozmieszanych w 1/2 szklanki mleka. Pogotować ok 10 minut.Gorącym kremem przekładać placki. Pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 A ja znalazłam coś takiego zapomnianego 🙂 https://www.smaczny.pl/forum/Dziwak-t147.html Cytuj
baśka96 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Przepis całkiem ciekawy, tylko co to jest ten grysik 🙂 czy to kasza manna? a i z żółtkami krem może mieć całkiem inny smak. Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Tak Basiu,grysik to inaczej manna 🙂 Cytuj
NaniWahine Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Czy ktos probowal dodac cukier waniliowy do tego kremu/masy? A moze starta na bardzo drobno skorke cytrynowa albo pomaranczowa (po dokladnym umyciu :grin: ? Wszelkie olejki i alkohole tez pewnie polepsza smak. Cytuj
Selena Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Witajcie dziewczyny, ja piękę to ciasto pod nazwą miodownik, lecz nieco inaczej . Na pierwszy placek, czyli na spód wykładam słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, wówczas ciacho nabiera niezwykłego smaku, do masy natomiast dodaję aromat migdałowy. Na wierzch w zależności od funduszy, robię polewę z mleczka skondensowanego, które gotuję ponad 2 godz., lub robię zwykłą ciemną polewę i posypuję stertym prince polo.Pozdrawiam cieplutko. Selena. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.