Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TEN PRZEPIS MAM OD ZNAJOMEJ JEST LUX ciasto białe: - 3 szkl mąki - 1 szkl cukru - 1 margaryna ciasto ciemne: - 3 jaja - 1/2 szkl cukru - 1 szkl gęstej śmietany - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody rozpuszczona w łyżce ciepłej wody krem: - 1/2 l. mleka - 1 budyń śmietankowy - 3 łyżki mąki poznańskiej - 1/2 szkl curku - 1 margaryna dodatkowo: paczka biszkoptów, galaretka wiśniowa przygotowanie: ciasto białe: zagnieść schłodzić ciasto ciemne: jaja ubić z cukrem + śmietana + kakao + soda Krem: z mleka mąki, budyniu, cukru ugotować masę budyniową ostudzić i utrzeć z margaryną Wykonanie: ciasto białe zetrzeć na tarce i delikatnie połączyć z ciastem ciemnym upiec i przekroić na połowę na I placek wyłożyć 1/2 kremu na krem ułożyć biszkopty maczane w wiśniowej galaretce na to 2 część kremu i 2 placek polać polewą w cieście ciemnym nie potrzeba mąki a galaretkę należy rozpuścić w wodzie (przepis na opakowaniu) smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Właśnie w sobotę zabrałam się za pieczenie Biedronki.Już w trakcie przygotowań miałam usiąść i napisać,że to nie udany przepis.Ale nie miałam dostępu do kompa i sprawa się odwlekła. Za to na końcu - olśnienie. Wierz mi. nie spodziewałam się tego. Przepyszne, rewelacyjnie dekoracyjne ciasto!! Rodzina była zachwycona, była bo Biedronki już nie ma - została pochłonięta. Graża.

• 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może kilka wyjaśnień???Ubić jajka z cukrem na parze czy jak??A w jakiej galaretce maczać biszkopty ciepłej czy zimnej?Proszę o odpowiedź bo chcę wypróbować przepis 8)

Opublikowano

Ja jajka z cukrem zawsze ubijam normalnie mikserem choć na parze pewnie byłoby szybciej. Myślę że obojętnie jak to zrobisz a jeśli chodzi o biszkopty i galaretkę to pewnie maczać w tężejącej galaretce. A w jakiej temperaturze i ile minut piecze się ciasto?!!!!! Pozdrwiam!

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej,czy ktoś jeszcze robił to ciacho? Pierwszy raz spotykam się z mieszaniem dwu rodzajów ciast ale kusi mnie to połączenie :grin:

Opublikowano

Też uważam że przepis brzmi ciekawie,w niedzielę mam dużo gości którzy lubią ciasto to bym ich zaskoczyła .Zapowiada się niezwykle dekoracyjnie ,może zgłosi się jeszcze ktoś kto już to robił,,,,,,,,,,czekam i pozdrawiam.

Opublikowano

To ciasto nie dawało mi spokoju odkąd wygrzebałam przepis i zrobiłam go dziś rano,oczywiście zapomniałam dodać sodę ale i tak jest ciekawe,czuć to starte jasne ciasto,które jest jak kruszonka. Nie robię już reszty,tzn masy z biszkoptami, :wink: bo cały ranek bawiłam się tymi napisami :grin: a bardziej zależało mi na wypróbowaniu samego ciasta,teraz zjadam go z kawusią. Na zdjęciu widać jasne okruszki w ciemnym cieście. Dodam tylko,że jasne ciasto robiło się samo w robocie a po zamrożeniu starłam je w elektrycznej tarce do jarzyn.Gdybym nie zapomniała o sodzie to pięknie by wyrosło :mrgreen:

post-4359-1174649859_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie moglam juz wytrzymac... :grin: Ciekawe polaczenie tych dwóch ciast... Biszkopty namoczylam w nietezejacej jeszcze galaretce i jest ona praktycznie niewyczuwalna,ale ogólnie ciasto bardzo smaczne.

post-4529-1178366968_thumb.jpg

post-4529-1178366982_thumb.jpg

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Piekłam to ciacho synowi do szkoły i znikło w mig, choć ja musiałam je spróbować i jest super szybkie i smaczne ,oto moje dzie ło  choć coś zabardzo naświetlone ale i tak widać jak wygląda

post-4684-1195639399_thumb.jpg

Opublikowano

Juz ten przepis jest na forum ,ale do bialego ciasta dodane jest jedno jajko.To lepiej je dodac czy bez jajka tez bedzie dobre? Basqa,Basia K,wiola344 robilyscie to ciacho wiec jak bedzie lepiej?

Opublikowano

Witaj, ja osobiście wole dodać ,jednak to żółtko dodaje kruchości ,ale mam tez przepisy do których nie daja się jajek i tez są dobre ,więc śmiało możesz spróbowac bez niego ,a potem powiesz nam jakie było.Pozdrawiam :roll: