kleopatra Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 TEN PRZEPIS MAM OD ZNAJOMEJ JEST LUX ciasto białe: - 3 szkl mąki - 1 szkl cukru - 1 margaryna ciasto ciemne: - 3 jaja - 1/2 szkl cukru - 1 szkl gęstej śmietany - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody rozpuszczona w łyżce ciepłej wody krem: - 1/2 l. mleka - 1 budyń śmietankowy - 3 łyżki mąki poznańskiej - 1/2 szkl curku - 1 margaryna dodatkowo: paczka biszkoptów, galaretka wiśniowa przygotowanie: ciasto białe: zagnieść schłodzić ciasto ciemne: jaja ubić z cukrem + śmietana + kakao + soda Krem: z mleka mąki, budyniu, cukru ugotować masę budyniową ostudzić i utrzeć z margaryną Wykonanie: ciasto białe zetrzeć na tarce i delikatnie połączyć z ciastem ciemnym upiec i przekroić na połowę na I placek wyłożyć 1/2 kremu na krem ułożyć biszkopty maczane w wiśniowej galaretce na to 2 część kremu i 2 placek polać polewą w cieście ciemnym nie potrzeba mąki a galaretkę należy rozpuścić w wodzie (przepis na opakowaniu) smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Gość grazia5 Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 Właśnie w sobotę zabrałam się za pieczenie Biedronki.Już w trakcie przygotowań miałam usiąść i napisać,że to nie udany przepis.Ale nie miałam dostępu do kompa i sprawa się odwlekła. Za to na końcu - olśnienie. Wierz mi. nie spodziewałam się tego. Przepyszne, rewelacyjnie dekoracyjne ciasto!! Rodzina była zachwycona, była bo Biedronki już nie ma - została pochłonięta. Graża. Cytuj
vinonka Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 w jakiej temp. piecze się to ciasto i ilie minut? Cytuj
p.u-m.a Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Może kilka wyjaśnień???Ubić jajka z cukrem na parze czy jak??A w jakiej galaretce maczać biszkopty ciepłej czy zimnej?Proszę o odpowiedź bo chcę wypróbować przepis 8) Cytuj
vinonka Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Ja jajka z cukrem zawsze ubijam normalnie mikserem choć na parze pewnie byłoby szybciej. Myślę że obojętnie jak to zrobisz a jeśli chodzi o biszkopty i galaretkę to pewnie maczać w tężejącej galaretce. A w jakiej temperaturze i ile minut piecze się ciasto?!!!!! Pozdrwiam! Cytuj
basga Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Hej,czy ktoś jeszcze robił to ciacho? Pierwszy raz spotykam się z mieszaniem dwu rodzajów ciast ale kusi mnie to połączenie :grin: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Faktycznie przepis jest zachęcający, nigdy nie mieszałam tak ciast ale do odważnych świat należy. A może by tak dać foto owego ciasta? Cytuj
apsik Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Też uważam że przepis brzmi ciekawie,w niedzielę mam dużo gości którzy lubią ciasto to bym ich zaskoczyła .Zapowiada się niezwykle dekoracyjnie ,może zgłosi się jeszcze ktoś kto już to robił,,,,,,,,,,czekam i pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 To ciasto nie dawało mi spokoju odkąd wygrzebałam przepis i zrobiłam go dziś rano,oczywiście zapomniałam dodać sodę ale i tak jest ciekawe,czuć to starte jasne ciasto,które jest jak kruszonka. Nie robię już reszty,tzn masy z biszkoptami, :wink: bo cały ranek bawiłam się tymi napisami :grin: a bardziej zależało mi na wypróbowaniu samego ciasta,teraz zjadam go z kawusią. Na zdjęciu widać jasne okruszki w ciemnym cieście. Dodam tylko,że jasne ciasto robiło się samo w robocie a po zamrożeniu starłam je w elektrycznej tarce do jarzyn.Gdybym nie zapomniała o sodzie to pięknie by wyrosło :mrgreen: Cytuj
Basia K Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Ja dzis wlasnie upieklam Biedronke. Na razie jeszcze nie próbowalam....Czeka na popoludniowa kawke. Cytuj
Basia K Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Nie moglam juz wytrzymac... :grin: Ciekawe polaczenie tych dwóch ciast... Biszkopty namoczylam w nietezejacej jeszcze galaretce i jest ona praktycznie niewyczuwalna,ale ogólnie ciasto bardzo smaczne. Cytuj
wiola344 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Piekłam to ciacho synowi do szkoły i znikło w mig, choć ja musiałam je spróbować i jest super szybkie i smaczne ,oto moje dzie ło choć coś zabardzo naświetlone ale i tak widać jak wygląda Cytuj
viola32 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Juz ten przepis jest na forum ,ale do bialego ciasta dodane jest jedno jajko.To lepiej je dodac czy bez jajka tez bedzie dobre? Basqa,Basia K,wiola344 robilyscie to ciacho wiec jak bedzie lepiej? Cytuj
wiola344 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Witaj, ja osobiście wole dodać ,jednak to żółtko dodaje kruchości ,ale mam tez przepisy do których nie daja się jajek i tez są dobre ,więc śmiało możesz spróbowac bez niego ,a potem powiesz nam jakie było.Pozdrawiam :roll: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.