monika76 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Składniki : 1 i 1/4 szklanki mąki,2 szklanki mleka,1/2 kostki masła,4 jajka,20 dag białego sera,kilka łyżek śmietany,8-10 łyżek cukru pudru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,aromat waniliowy lub cukier waniliowy,olej do smażenia Wykonanie : Biały ser utrzeć..Mleko zagotować z dodatkiem masła.Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień,mieszając wsypywać przesianą mąkę.Podgrzewać,cały czas mieszając drewnianą łyżką,aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka.Zdjąć z ognia,przestudzić a następnie zmiksować z jajkami,połową cukru,proszkiem do pieczenia,kilkoma kroplami aromatu(lub cukru waniliowego)i białym serem.Jeżeli masa jest za gęsta można dodać trochę śmietany. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej,lekko spłaszczyć.Smażyć na rumiano.Gotowe posypać cukrem pudrem.....smacznego Cytuj
Azalka Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Chciałabym upiec te racuszki, tylko nie wiem jakiej śmietany należy dodać czy kwaśnej czy słodkiej. Lepiej wiedzieć niż miałoby coś nie wyjść :lol: Cytuj
->Renia<- Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Racuszki nie są wcale takie pyszne, robiłam tak jak w przepisie i wcale nie wyszły. Na patelni rosły ładnie potem opadały, smażyłam na małym ogniu a w środku są nie dopieczone. Nie wiem może dałam za dużo śmietany. Wkurzyło mnie to, włożyłam na blaszkę i się piecze nie wiem co z tego wyjdzie. Napiszę jak będzie upieczone. Przepraszam ale musiałam to napisać :lol: Cytuj
->Renia<- Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Na blaszce też nic z tego szkoda było czasu no i składników. Sory Cytuj
monika76 Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Witaj..... Nie mam pojęcia dlaczego nie udały ci się racuszki. Jest mi z tego powodu niezmiernie przykro. Przepis ten jest sprawdzony i wypróbowany nie tylko przeze mnie ale i przez liczną grupę moich znajomych.....wszyscy je zachwalali. Ja osobiscie z tego przepisu korzystam już od kilku lat i zawsze wychodzą mi pyszne. Pozdrawiam Cytuj
->Renia<- Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Może dodałam za dużo śmietany, nie było podane ile, chciałam jeszcze dodać ,ze ciasto żle było nakładać łyżką na patelnię, musiałam łyżę moczyć w wodzie. Proszę o poradę co zrobić. Cytuj
Gość aga877 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 baardzo chcialam zrobic racuchy z serem, i Twój przepis wydał mi sie najciekwaszy,ale niestety rozczarowalam sie. i mialam taki sam problem co ->Renia<- racuchy nie chcialy sie za nic przepiec i tylko sie przypiekaly :-D w końcu upieklam ciasto w piekarniku,ale i tak nic z tego nie wyszlo... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.