Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 mus malinowy. Czas przygotowania: 15 min. Składniki: Na 6 osób 1/4 kg malin (lub moreli, lub brzoskwiń, lub truskawek etc.) 100 g cukru pudru sok z połowy cytryny 1 szklanka śmietany 36% 2 łyżki mleka listki świeżej mięty do dekoracji Jak to zrobić: 1. Włóż śmietankę na chwilę do zamrażalnika – musi być bardzo zimna, ale nie zmrożona – wtedy łatwiej ją ubić. 2. Przetrzyj owoce przez sitko do miski. Do owocowego puree dodaj mleko, cukier i sok z cytryny. (Uwaga, możesz dodać łyżkę likieru, który lubisz.) 3. Ubij śmietanę na sztywno, przełóż ją do owoców i wymieszaj bardzo delikatnie, żeby nie opadła. 4. Rozłóż mus do naczyń, w których będziesz go podawał. 5. Najlepiej wygląda w kieliszkach do Martini, ale smakuje też w zwykłych miseczkach. Wstaw do lodówki. Poczekaj, aż zrobi się sztywny. 6. Możesz udekorować listkiem mięty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.