zima1991 Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Pomidory faszerowane szpinakiem, ryżem, serem mozzarella z sosem serowym. Danie wegetariańskie idealnie nadające się jako przystawka. Przepis dla dwóch osób. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Składniki: - 1 torebka ryżu - 10 dag liści szpinaku (lub 7 ? 8 kulek mrożonego brykietu szpinaku) - 1-2 ząbki czosku - starty ser mozzarella - masło - sól, pieprz - śmietana 30% - gałka muszkatałowa - 4 duże pomidory Przepis:- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania ryżu na osobną patelnie wrzucamy masło a na nie zamrożony lub świeży szpinak. Gdy uzyskamy jednolitą mase ze szpinaku wyciskamy do niego czosnek i dodajemy 2 ? 3 łyżki śmietany 30%. Gotoujemy przez około minute. - Gdy ryż jest ugotowany dorzucamy go do szpinaku, następnie dodajemy przetarty ser mozzarella ( ilość według uznania), wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową i gotujemy przez około minute. - Pomidory myjemy, odcinamy górę. Łyżeczką wydrążamy miąższ z pomidora, wnętrze delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Pomidory napełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wczesniej na 200 stopni celcjusza i zapiekamy przez około 10 minut. - Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem serowym który jest dostępny pod tym adresem. Smacznego 1 Cytuj
ania77 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Bardzo apetycznie wygląda. Cytuj
MrFrodo Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Smakowite danie, na pewno się skuszę. A ciekawe, jak by smakowało z papryczką zamiast pomidorka? ;) Cytuj
SwojskaPiwniczka_pl Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Chyba dziś spróbuję to zrobić. Jednak mam pytanko, czy całe danie podczas przygotowywania a szczególnie po wyjęciu z piekarnika nie podchodzi od spodu wodą? Boję, że będzie to po kilku minutach wyglądało nieapetycznie.. jednak pomidor i szpinak to raczej "mokre" składniki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.