meskakuchnia Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Składniki dla 4 osób: 1 biała cebula lub szalotka drobno posiekanej 800 g dyni pokrojonej w kostkę gałka muszkatołowa 500 g makaronu tagliatelle 350 gęstej śmietany 18% 80 g masła 5 łyżek startego parmezanu + dekoracja 3 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek extra vergine sól pieprz czarny Przepis Kulinarny: Obraną dynię, przenieś do garnka i dodaj 3/4 masła. Dopraw wszystko gałką muszkatołową i duś przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka. Na drugą patelnię umieść 1/4 masła oraz cebulę i duś przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie 30 minut do dyni dodaj uduszoną cebulę, śmietanę, starty parmezan i pietruszkę. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną dynię dodaj do ugotowanego makaronu w osolonej wodzie. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki i przed podaniem makaronu z dynią posyp startym parmezanem. https://meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/dania-glowne/makaron-tagliatelle-dynia Cytuj
MrFrodo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Mmm brzmi całkiem smakowicie! Bardzo lubię sosy śmietanowe z makaronem, ale z dynią jeszcze nie jadłem. Cytuj
meskakuchnia Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Polecam ci dynie, właśnie się zaczyna na nią sezon. Jeżeli lubisz sosy to świetna jest jako zapiekanka z sosem beszamelowym. Cytuj
MrFrodo Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2013 Właśnie wiem, że zaczyna się sezon, już nawet mam przepis na zupę krem z dyni. Ale z takimi sosikami też na pewno spróbuję. Cytuj
meskakuchnia Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2013 Do kremu z dyni możesz dodać pastę curry lub mleko kokosowe i danie będzie miało orientalny charakter. Cytuj
MrFrodo Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2013 Ok, dzięki za porady. Na pewno wypróbuję :) Cytuj
MrFrodo Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 Wczoraj była zupa dyniowa, a dziś zabieram się za makaron :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi