meskakuchnia Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Składniki: 2 figi 2 garście rukoli 50g miękkiego koziego sera parmezan oliwa ciasto:4g drożdży 1/4 szklanki wody 100g mąki pszennej 1/2 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżka soli Przepis Kulinarny: Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia w letniej wodzie drożdży. Rozpuszczone drożdże pozostaw w garnuszku na 15 minut. Po tym okresie przenieś do miski mąkę pszenną dodaj sól, oliwę i wlej wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszaj i zagnieć wszystko aby uzyskać jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto pozostaw w misce przykrytej ścierką kuchenną na 15 minut. Przez ten okres ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 100%. W czasie gdy ciasto będzie rosło włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 250 stopni. Wyrośnięte ciasto przenieś na stolnicę ( ja używam silikonowej z której bardzo łatwo przenoszę rozwałkowane ciasto na blachę), rozwałkuj ciasto tak aby miało wysokość nie przekraczającą 0,5 cm i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto pozostaw na 10 minut. Po tym czasie używając pędzla kucharskiego nanieś na całym cieście cienką warstwę oliwy. Tak przygotowany placek piecz w piekarniku przez 8 minut... Więcej znajdziesz na: [LINK NIEAKTUALNY] 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.