Beella Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 SKŁADNIKI. 0,5 kg świeżych leśnych grzybków(maślaki,podgrzybki) 15dag boczku wędzonego 3 duże cebule pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia 4 jajka 3 czubate łyżki mąki wegeta pieprz śmietana Przygotowanie. Umyte i osuszone grzyby drobno posiekać.Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulkę.Dodać pokrojone grzybki i smażyć wszystko razem około 15minut.Natkę pietruszki posiekać i połowę dodać do farszu.Doprawić do smaku wegetą i pieprzem,pozostawić do wystudzenia.Do zimnego farszu wbić jajka i wsypać mąkę wszystko razem wymieszać.Na patelni rozgrzać oliwę wykładać łyżką niewielkie placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Gotowe placki polać śmietanką i posypać pozostałą natką pietruszki. Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 Oo! Fajny przepis na coś dobrego z grzybków :biggrin: Mam pytanie czy można te placuszki zrobić z innych grzybków, a dokładnie mam na myśli grzybki zajączki, nazywają je też kożuchami lub sitkami, bo takie na razie są w okolicznych lasach ;) Cytuj
MrFrodo Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 Bardzo fajny przepis. W weekend wybieram się na grzybki. Jak coś uzbieram, to będą placki :D Cytuj
Beella Opublikowano 16 Września 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 Dorotko myślę,że każdy grzybek tu pasuje.Ja miałam podgrzybki i maślaczki:) Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 Dziękuję 🙂 jak będę miała grzybki to zabieram się za placuszki :biggrin: Podgrzybki i maślaczki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybków, i byłyby chyba tutaj najlepsze, ale niestety nie mam wyboru i spróbuję zrobić z innymi ;) zgodnie z przysłowiem: "jak się nie ma, co się lubi - to się lubi, co się ma" ;) Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2013 Moje placuszki już usmażone, wyglądały tak: Rodzince bardzo smakowały i zniknęły nawet nie wiem kiedy ;-) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin: Cytuj
Beella Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 Cieszę się, bardzo że kolejny przepis się sprawdził i zasmakował ;-) Pozdrawiam serdecznie :biggrin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.