meskakuchnia Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2013 Składniki: 300g leśnych grzybów ( kurki, podgrzybki) 250g soczewicy 4 średnie ziemniaki 1 marchew 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula natka pietruszki liście laurowe ziele angielskie masło sól pieprz Przepis Kulinarny: Wrzućdo garnka soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Dodaj ziele angielskie (kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Zalej wszystko bulionem warzywnym i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Soczewicę i warzywa gotuj przez 25 minut. W czasie gotowania soczewicy wyczyść grzyby i pokrój je w grubą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć ją na palenie z odrobiną masła. Cebulę smaż przez kilka minut – do momentu jej zeszklenia. Później do cebuli dodaj pokrojone grzyby, dopraw odrobiną soli i smaż przez 10 minut. Usmażone grzyby wraz z cebulą dodaj do gotującej się soczewicy. Wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem. Do końca gotowania zupy pozostało nam 10 minut. W tym czasie zmniejsz ogień pod garnkiem z zupą i pozwól aby smak grzybów został wchłonięty przez soczewicę i inne warzywa. Gdy zupa będzie gotowa przelej ją na talerze i posyp pociętą natką pietruszki. [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
MrFrodo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2013 Brzmi apetycznie. Teraz będą same przepisy z grzybami, a u mnie ich tak malutko... Cytuj
Gość Thoris Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ja dotychczas robiłam dokładnie taką samą wersję z tym, że z ciecierzycą, zatem czas na soczewicę :) Cytuj
Gość dariaa877 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zupa grzybowa to jedyna jaką zjem ze smakiem, chętnie wypróbuję Twoją wersję! :) Cytuj
LysyInspiracja Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2014 Bardzo ciekawy przepis, zwłaszcza z tą soczewicą :) Muszę spróbować. Cytuj
marysi_co Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wypróbuję ale niestety bez soczewicy, bo nie lubię Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.