Gość legwan Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Witam Bardzo lubię boczek jednak nie mam za bardzo pomysłów na smaczne dania z tego mięsa. Poza jajecznicą, sadzonym z ziemniaczkami ,zapiekanką ziemniaczaną, i spaghetti carbonare nie mam pojęcia co jeszcze można przyżądzić z boczku.Może macie jakieś pomysły? Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Witaj, ja też jestem miłośniczką boczku ;-) zwłaszcza takiego swojskiego ;-) Ja na takim boczku gotuję żurek, można gotować też inne zupki, np. grochówkę, fasolową. Można dodać go do bigosu, leczo, różnych zapiekanek z ziemniakami lub z makaronem, usmażony i ostudzony można dodać do sałatek, np. ziemniaczanej. Ostatnio robiłam też pieczenie: - jedna była z mielonego boczku: KLIK - a druga to boczek faszerowany kiełbaską: KLIK Tak zwyczajnie można usmażyć go w kawałku na patelni: KLIK Pycha jest też boczek z grilla: KLIK śniegu nie ma to można się jeszcze skusić ;-) Cytuj
MrFrodo Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Ja lubię grillowany boczek. Skręcamy plastry boczku wzdłuż patyczka na szaszłyki i grillujemy 🙂 Boczek jest smaczny jako dodatek do ciasta francuskiego, np. boczek plus ser. Ja często dodaję też boczek do pizzy. Smaczne są także pieczone warzywa zawinięte w plastry boczku (np. szparagi z sosem musztardowym). Boczkiem można też nadziać piersi z kurczaka lub inne mięso. Podsmażony boczek można wrzucić nawet do sosu bolońskiego, także pomysłów jest wiele 🙂 Edytowane 27 Września 2013 przez MrFrodo Cytuj
legwan Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Dziękuje bardzo za wszystkie przepisy.Brzmią pysznie i napewno je wypróbuje. Pani Doroto dziękuje za przepisy na pieczenie napewno się skusze:) MrFrodo bardzo smakowicie brzmi połączenie boczku i ciasta francuskiego Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2013 Proszę bardzo i dużo pysznych smakowitości życzę :) Cytuj
MrFrodo Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2013 Nie tylko brzmi, przekonasz się sam ;) Powodzenia! Cytuj
teresap Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2013 Ja proponuje białą kiełbaskę (przekroić na pół) owinąć boczkiem i zapiec można posypać cebulką Drugi sposób ala mielone (surowe) owinąć boczkiem i też zapiec polecam oba przepisy POZDRAWIAM ;-) Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2013 Oooo... ciekawe propozycje 🙂 Na teraz, ale też na wielkanocny stół (tak mi się skojarzyło z Wielkanocą). Dziękuję i również pozdrawiam :biggrin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi