monika76 Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Ciasto : 3 szklanki mąki,kostka margaryny,3 łyżki kwaśnej śmietany,2 żółtka,2 łyżki cukru pudru,płaska łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 1 kg białego tłustego sera,budyń waniliowy,5 żółtek,kostka masła,półtorej szklanki cukru,10 dag rodzynek,zapach cytrynowy(kilka kropli) Polewa: pół szklanki mleka,2 czubate łyżki kakao,pół szklanki cukru,łyżka masła Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto,obręczą tortownicy wykrawać krążki,piec w tem 180-200 C, przez 15-20 minut.Otrzymamy 4-5 placków. Ser przekręcić przez maszynkę,uformować kilka kulek.W rondelku ( na małym ogniu)rozgrzać masło,dodać cukier a następnie-stopniowo-serowe kulki i żółtka.Cały czas dokładnie ucierać.Na końcu dodać budyń,rodzynki i zapach cytrynowy(moze tez byc kilka kropel soku z cytryny). Kruche placki przekładać masą serową(ostatnia warstwą powinien być placek),dobrze przycisnać (np.deseczką).Pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Składniki polewy(oprócz masła) zagotować,zestwaić z ognia,dodać masło.Polać gotowy tort.Udekorować go dowolnie....dobrym pomysłem jest udekorowanie go bitą śmietaną. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.