Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nieubłaganie kończy się sezon fig, a więc coś na otarcie łez.

 

Aromatyczne figi, połączone z gorgonzolą w towarzystwie pachnącego rozmarynu.

 

Składniki: 

4 płaty ciasta francuskiego 7 fig 60g sera gorgonzola 4 łyżeczki miodu 4 łyżeczki świeżego rozmarynu sos z octu balsamicznego oliwa z oliwek

 

Przepis Kulinarny: 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małej miseczce wymieszaj ze sobą 3 łyżki oliwy z połową rozmarynu.

 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia umieść obok siebie ciasto francuskie i staw je na 4 minuty do piekarnika. Po upływie czterech minut wyciągnij blachę z ciastem francuskim – nie wyłączaj piekarnika.

 

Teraz czas na przygotowanie dania. Wierzch ciasta francuskiego wysmaruj mieszanką oliwy i rozmarynu. Na tak przygotowane ciasto nałóż figi pokrojone w grube plastry oraz połowę sera pokrojonego w kostkę.

 

Ciasto wraz z figami ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.

 

Po dwudziestu minutach wyciągnij ciasto, przenieś je na talerze i posyp pozostałą częścią sera gorgonzoli i rozmarynem.

 

Tuż przed podaniem dania polej je miodem oraz skrop delikatnie sosem z octu balsamicznego.

 

[LINK NIEAKTUALNY]

 

post-30698-0-24191600-1383051744_thumb.j

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.