ra_szymczak Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2013 Składniki - woreczek ryżu ( 100 g ) - czerwona papryka - 3 ogórki kiszone - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 35 dag żółtego sera - 1 cebula - ½ opakowanie przyprawy kebab-gyros - 6 łyżek majonezu - 6 łyżek ketchupu - olej - sól, pieprz Wykonanie Ryż ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Filet umyć, osuszyć i pokroić w krótkie paski. Dodać do cebuli, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą. Usmażyć na rumiano. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w cienkie paski. Ogórki pokroić w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: ryż, 1/3 majonezu, 1/3 ketchupu, 1/3 sera, mięso, 1/3 majonezu i ketchupu, 1/3 sera, ogórki, paprykę, resztę majonezu, ketchupu i sera. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj Cytuj
kapibara Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Wlasnie zrobilam na obiad. Rewelacja! Goraco polecam. Zdjecia nie zdazylam zrobic. Moze nastepnym razem ;-) Edytowane 9 Grudnia 2013 przez kapibara Cytuj
LysyInspiracja Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wczoraj zrobiłem, co prawda nie wyszedł tak jak na zdjęciu, ale praktyka czyni mistrza ;) Cytuj
marysi_co Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzisiaj zrobiłam, wyszło pysznie! Cytuj
basia643 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Czy naczynie żaroodporne z taką zapiekanką musi być zakryte w czasie pieczenia ? Cytuj
jemsmacznie Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2014 Bardzo apetycznie wygląda. Co do zakrycia - czemu nie? Ja osobiście zawsze tak przygotowuję zapiekanki (pod przykryciem). Cytuj
marysi_co Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2014 Ja raczej nie zamykam - kwestia przyzwyczajeń Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 No tak. A ja to różnie - jak długo zapiekam to zakrywam, żeby się nie wysuszyły składniki, a jak krótko to nie 🙂 Cytuj
tolanowak Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Brzmi pysznie! Chyba dzisiaj spróbuje:) ale zastanawiam się czy pasowałoby tutaj także jakieś inne mięso albo jakieś małe zmiany względem warzyw? Probwaliście? A macie jakiś wegetariański 'odpowiednik' tej pysznej zapiekanki? Cytuj
AnnaK Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2014 Robiłam z kotletami sojowymi. Bardzo smaczne. Cytuj
ra_szymczak Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Ja zapiekanki zawsze zakrywam. Do Tolanowak - co do zmian - czemu - kuchnia powinna być pełna eksperymentów. Stąd biorą się te wszystkie wspaniałe potrawy :) Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Coś w tym jest, bo u nas same sprawdzone smakowitości 🙂 Cytuj
szpinak00r Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Chyba znalazłem pomysł na obiad. Zamiast kurczaka dodam wieprzowinę, będzie genialna! Cytuj
pomidor_amor Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2015 jak dla mnie lepsza opcja z kurczakiem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.