justhi Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 1/3 szk.cukru 3 jaja 1 1/3 szk.oleju 2 szk. mąki krupczatki lub 1 szk. mąki krupczatki i 1 szk. mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml.śmietany kremówki 30% 3 śmietan-Fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru owoc granatu lub jagody Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Miksujemy jaja z cukrem,wlewamy powoli olej dalej mieszamy.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ,pieczemy przez ok 1,5 godz. w temp.180 stopniach. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyk. Ubijamy śmietanę razem ze śmietan fixami ,cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na ciasto wykładamy śmietanę ,wyrównujemy posypujemy okruchami pozostałego ciasta lekko uklepujemy i posypujemy owocem granatu lub jagodami (moje jest bez owoców). ps. Moja mama nienawidzi (!!) szpinaku, a ten placek jadła 🙂 Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Wygląda apetycznie i ciekawie :) Cytuj
justhi Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 tak wygląda i smakuje, do tego jest ekspresowy w przygotowaniu Za to miny osób, które nim częstowałam wyrażały powątpiewanie lub obrzydzenie ;) Na szczęście każdemu zmieniało się na miłe zaskoczenie. Sama też miałam wątpliwości, gdy mi koleżanka o nim opowiadała 1 Cytuj
aamms Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Ciasto - niespodzianka.. chyba zrobię.. ale nie dzisiaj.. i dam znać, jak smakowalo.. 1 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Na tym blogu jest praktycznie to samo ciasto :) wygląda super z tym granatem! Muszę się kiedyś skusić, bardzo fajnie się prezentuje.Ciekawi mnie smak tego ciacha :) https://przyjemnosczpieczenia.blogspot.de/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html Cytuj
justhi Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 Składając ten przepis korzystałam z dwóch innych stron netowych. A smak... Cóż... Nie potrafię go jednoznacznie określić. Ciekawie smakuje połączenie ciasta szpinakowego z ubitą śmietaną. Lubię szpinak, to go węchowo wyczuwałam, ale bez jakiejś przesady. Cytuj
MrFrodo Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2013 łoo, ale pięknie wygląda - a granat podbija jego urode ;) 1 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Skusilam sie na to ciasto, bardzo ciekawe. Smakowało mi i moim gościom którzy najpierw robili dziwne miny...po czym zajadali ze smakiem :) najlepiej smakuje dobrze schłodzone z lodówki. Granat jest super dodatkiem do ciasta. A szpinak jest tylko trochę wyczuwalny. Robiłam tylko z małymi zmianami w proporcjach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.