monika76 Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Składniki: 1-2 łyżki oleju,ok 30 dag mięsa mielonego(wieprzowe lub wieprz-woł),1 drobno posiekana cebula,1 mała puszka pasty pomidorowej,1 łyżeczka oregano,1-2 łyżeczki granulatu rosołowego lub kostki rosołowe,1 puszka obranych pomidorów(ok.400 g),1/2 łyżeczki mielonej papryki, szczypta cukru i ostrej mielonej papryki,posiekana natka pietrzuszki Wykonanie: Olej rozgrzać z garnku lub na głębszej patelni i wrzucić cebulkę , lekko zrumienić , dodać mięso i smażyć przez 5-8 min. Utrzec obrane pomidory,dodać pastę pomidorową,oregano-wymieszać i dodać do mięsa.Gotować na wolnym ogniu przez 10 min,mieszając.Przyprawić granulatem rosołowym, innymi przyprawami,posypać natka pietruszki. P.S........sos ten polecany jest głównie do spagetti......czas przygotowania potrawy ok.15 minut. Cytuj
Gość Tomko Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Wieprzowina jest moim zdaniem lepsza do spagetti niż wołowina lub indycze, jest wonniejsza. Zwłaszcza, gdy doda się do niej czosnek. Ja do tej pory używałem fixów winiary ale obiecuję sobie, że spróbuję zrobić sos z prawdziwych pomidorów, według powyższego przepisu, tylko dodałbym jeszcze 1/3 szklanki czerwonego wina. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.