meskakuchnia Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 Składniki: 2 małe selery 300 ml pulpy pomidorowej 6 suszonych pomidorów 100g czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki kaparów sok z cytryny oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól czarny pieprz Przepis Kulinarny: Pokrój drobno cebulę i czosnek. Na niewielkim ogniu umieść garnek. Wlej do niego łyżkę oliwy i wrzuć pokrojony czosnek i cebulę. Delikatnie oprósz wszystko solą i smaż przez 4 minuty. Po upływie 4 minut dodaj pulpę pomidorową i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Garnek pozostaw na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając jego zawartość. Teraz do wąskiego naczynia wrzuć suszone pomidory, dodaj 3 łyżki oliwy oraz jedną łyżeczkę octu balsamicznego. Wszystko dopraw solą oraz pieprzem. Używając tzw. „Żyrafy” zmiksuj wszystko aby uzyskać jednolitą masę. Obierz seler i używając obieraczki do warzyw potnij go na cieniutkie paski. Pokrój oliwki w plastry. Teraz wyłącz ogień pod sosem pomidorowym. Czas połączyć wszystkie składniki. Umieść seler na talerzach i skrop go delikatnie sokiem z cytryny. Następnie umieść na środku rozłożonego selera sos pomidorowy (2 łyżki na jedną porcję), dodaj na wierz sosu pomidorowego łyżeczkę zmiksowanych pomidorów. Teraz posyp sałatkę pokrojonymi oliwkami oraz kaparami, a następnie delikatnie dopraw wszystko pieprzem i skrop delikatnie oliwą z oliwek. [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.