redhead87 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2013 Ostatnio udało mi się skomponować przepis na bułeczki domowe z mąki wieloziarnistej, na miodzie a więc na słodko i pożywnie 🙂 Składniki: 2 duże łyżki miodu gryczanego pół kostki drożdży szklanka mąki pszennej + 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ja używam 'Gdańskie Młyny') szklanka ciepłej wody ziółka do wyboru, ja np. uwielbiam koperek suszony 1. Do dużej plastikowej miski wlewam szklankę ciepłej wody, dodaje dwie łyżki miodu i pokruszone na kawałeczki drożdże. Mieszam. 2. Stopniowo dodaję mąkę, na początku pszenną zwykłą, później dosypuję po trochu pełnoziarnistą. 3. Mieszam łyżką - najwygodniej drewnianą, do momentu aż ciasto będzie tak gęste żeby je ugniatać. 4. Ugniatam jak ciasto do pizzy na kulę i zostawiam dosłownie na pare minut do podrośnięcia w misce przykrytej czystą ściereczką. UWAGA! do ciasta nie dodaję soli ani cukru, bułeczki są miodowe i słodkie, ale mimo to doskonale nadają się na kanapki z serem lub wędliną - jeśli jednak lubicie pieczywo pikantne lub słone, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby dosypać swoich ulubionych przypraw, tylko wtedy nie dodajemy miodu a np. dolewamy pół szklanki piwa i zmniejszamy ilość ciepłej wody w przepisie o 1/3]. 5. Po paru minutach znów wyrabiam przez chwilę ciasto, roluje w wałek o średnicy około 10cm i kroje nożem na 8 kawałków. 6. Z pokrojonego ciasta formuję bułeczki, na oko, raz okrągłe, raz podłużne. Z tej ilości składników wyjdzie albo 8 bułeczek okrągłych albo dwie duże buły subwayowe. 7. Wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika i piekę przez 25 minut w 200st. Ciasto jest bardzo 'tolerancyjne' więc można otwierać piekarnik w trakcie pieczenia żeby sprawdzić na jakim jest etapie. Upieczone bułeczki wyglądają troche jak pączusie:) Pełny przepis i zdjęcia na stronie https://redhead87.blogspot.com/2013/10/loading.html 🙂 Cytuj
mejsi Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 świetny przepis, ostatnio zrobiłam podobne bułeczki, domownikom tak smakowały że chyba będę musiała zrobić je jeszcze raz. Super, czekam na dalsze kombinacje kulinarne :) pozdrawiam Cytuj
marysi_co Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Też je chyba zrobię ale bez miodu :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.